Ítélet a „hűtős” meggyilkolásának ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 30., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint T. Gyula és Á. Anita 2003-ban ismerkedtek meg Budapesten. Tartós munkaviszonya egyiküknek sem volt, állandósult náluk a pénzzavar, emiatt sok volt közöttük a konfliktus. 2004 szeptemberében keveredtek először V. László sértetthez, aki újságokban hirdette, hogy használt hűtőgépek és más háztartási berendezések értékesítésével foglalkozik. A sértett és a pár között kifejezetten jó viszony alakult ki, úgy gondolták, hogy a férfi jómódú lehet, komoly készpénzzel, ékszerekkel is rendelkezhet. 2005 őszére egyre komolyabbra fordultak a pénzügyi viták. T. Gyula többször is felvetette, hogy akár erőszak útján is pénzt kellene szerezni a „hűtőstől”. Kapóra jött, hogy a sértett árulni kezdte a házát, így ingatlanvásárlás ürügyén 2005. őszén újra elmentek hozzá.

Időközben a pár Budapestre költözött, de a pénzügyi konfliktus tovább mélyült. V.László, a „hűtős” továbbra is téma volt. Az I. rendű vádlott egy pesti munkásszállón megismerkedett K. Róberttel - II. rendű vádlott -, aki kecsegtetőnek találta a 600 ezer – 1 millió forint körülire becsült pénz megszerzését. Megbeszélték, hogy együtt újra felkeresik a sértettet és K. Róbert vevő-jelöltként mutatkozik be.

Az I. és II. rendű vádlott késő délután érkezett Debrecenbe, feltankolták magukat némi alkohollal, majd este 9 körül a sértetthez mentek, aki nem volt otthon. Másfél óra múlva még mindig üres volt a ház, így átmásztak a kerítésen és az éjszakát egy melléképületben töltötték. Reggel 7-8 körül tértek vissza, ekkor a sértett már ajtót nyitott, barátságosan és kávéval fogadta őket, majd bemutatta nekik a házat. Az emeleti hálószobában T.Gyula megpróbálta ököllel állon vágni, a férfi azonban védekezni próbált. Ekkor ketten estek neki, ököllel ütötték, majd egy videó-készülékkel is fejbe vágták, összekötözték kezét - lábát, betömték a száját és tovább ütlegelték. A sértett azonban nem mondta el, mit hol tart. Átkutatták a házat, ahol végül 340 ezer Ft készpénzt és 367 ezer Ft értékű ékszert találtak. Amikor ezt követően ránéztek a sértettre, az már nem mutatott életjelet. Az I. rendű vádlott rosszul is lett. Beszálltak a sértett autójába, a vasútállomáshoz mentek, majd taxival Mikepércsre, onnan pedig több átszállással, vonattal, busszal utaztak Budapestig. A pénzt és az ékszereket megfelezték.

A meggyilkolt férfira még aznap barátja talált rá, miután többször hiába kereste telefonon.

T. Gyula és Á. Anita már a gyilkosság elkövetése előtt is tervezték, hogy Hollandiába költöznek, így a bűncselekmény után odautaztak. Csaknem másfél évvel később azonban T. Gyula nem bírt tovább lelkiismeret-furdalásával, telefonon jelentkezett a magyar rendőrségen, ahol mondták, adja fel magát odakint. Meg is tette, a holland rendőrség 2007 márciusában vette őrizetbe, 2007 novemberében hozták haza. Beismerő vallomása alapján találtak rá a II. rendű vádlottra, aki egyébként máig tagad.

Az ügynek eredetileg három vádlottja volt, Á. Anita esetében azonban a Debreceni Törvényszék 2012 októberében hozott határozata 2012 decemberében jogerőre emelkedett, az ügyészség ugyanis visszavonta fellebbezését.

A másik két vádlott és védőik azonban fellebbeztek, így az ő esetükben másodfokra került az ügy. A Debreceni Ítélőtábla 2013 februárjában hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a törvényszéket, a megismételt eljárásnak ezért van két vádlottja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: