Majdnem lincselés Pocsajban

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 17., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Garázdaság, súlyos testi sértés bűntette
Ügyszám: 
Bf.355/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokú eljárás - nyilvános ülés

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2015. január 9-én bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés bűntettében, illetve testi sértés kísérletében azt a három vádlottat, akik 2013. június 8-án Pocsajban rátámadtak egy autósra, aki elcsapott egy bicikliző kisfiút. A gyermeknek nem esett komolyabb baja, az autós azonban orrcsonttörést, arc és fejzúzódást szenvedett.

A bíróság L. Gábor I.r. vádlottat, többszörös visszaesőként 3 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, a II. r. vádlott, Gy. Tibor halmazati büntetésként 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott 4 év próbaidőre felfüggesztve, a III. r. vádlottat pedig 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtotta 3 évre felfüggesztve. A vádlottaknak összességében 454 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

A bíróság túlnyomó részt elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint egy óvodai ballagás után nagyszámú vendégsereg gyűlt össze 2013. június 8-án, Pocsajban. Miközben a család ünnepelt, a III.r. vádlott 6 éves, hallássérült unokája odakint kerékpározott, egy lejtős úton, egy fék nélküli biciklivel. A sértett, Létavértes irányából jött Pocsaj felé. A kisfiú nem vette észre, nem is hallhatta a közeledő autóst, de az útszéli bokrok miatt az autós sem láthatta a gyermeket. Bár a sofőr  félrekapta a kormányt és fékezett, a balesetet nem tudta elkerülni, a kisfiú nekicsapódott a gépkocsinak, és eszméletét vesztette.

Az ünneplésben résztvevő vádlottak azonnal a helyszínre siettek, és jöttek velük a felindult állapotba került rokonok is. Kiabálni kezdtek a sértettel, több felől elhangzott a „megölünk” kifejezés, valaki a tömegben pedig azt is mondta, hogy a gyermek meghalt. A családtagok körbevették a sértettet, elsőként a II.r. vádlott, Gy. Tibor ütötte arcon ököllel a férfit, majd az I.r. L. Gábortól  is kapott a sértett két ökölcsapást. Valaki a jelenlévők közül kirúgta a férfi lábát, aki a földre került, de fel tudott állni. Ekkor fordulat következett be az események sorában: a II.r. vádlott a sértett védelmére kelt, igyekezett távol tartani tőle az I.r. vádlott mellett a többi támadót is. A hangulat továbbra is felfokozott volt, „agyonverünk” és „megdöglesz” kifejezések repkedtek a levegőben. A helyzet veszélyességét mások is felmérték, miközben ugyanis a III.r. vádlott, a kisfiú nagyapja a többieket biztatta és ő maga is próbált a sértett közelébe férkőzni, valaki mindig visszatartotta. Dühében a férfi autóját kezdte el ütni-rúgni. Időközben kiérkeztek a rendőrök, a nagyapa és még néhányan ennek ellenére továbbra sem hagytak fel azzal, hogy a sértett közelébe jussanak. Végül a rendőrök fellépése megálljt parancsolt a további atrocitásnak, az egyenruhások a sértettet rendőrautóval távolabb vitték, így a vádlottak felhagytak a további bántalmazással, fenyegetéssel.

A bírósági eljárás során egyébként az elsőrendű vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, a másik két vádlott beismerő vallomása és több titkos tanú vallomása azonban egyértelműen bizonyította a bűncselekményt. Burai Judit bíró indoklásában kiemelte: az eset komoly riadalmat és megbotránkozást keltett és ha nincsenek a tömegben olyanok, akik visszatartják az indulatos rokonokat, nagyobb baj is történhetett volna.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete két vádlott esetében jogerős, az ügyészség mellett a II. és a III.r. vádlott is tudomásul vette a döntést, az I.r. vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: