Embercsempészés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 11., csütörtök 08.45
Ügy tárgya: 
Vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette
Ügyszám: 
Bf.621/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokú eljárás

A Debreceni Járásbíróság 2015. október 16-án hirdetett ítéletet a J.A és társai ellen indult büntetőügyben. Az első fokú bíróság az ügy kilenc vádlottját bűnösnek mondta ki vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben,  társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében. A folytatólagos elkövetést egy vádlott kivételével szintén megállapította a bíróság. Ezért az I.r. vádlottat 4 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra, a II.r. vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, a III.r. vádlottat 3 év 4 hónap fegyházbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Két vádlottat 2 év 10 hónap, három vádlottat 2 év 4 hónap, egy vádlottat 1 év 6 hónap fegyházbüntetéssel sújtott a bíróság. A bíróság hat vádlottat 2-3 évre eltiltott a járművezetéstől, illetve 2-3 évre a közügyek gyakorlásától. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. A Debreceni Járásbíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően ítéleti tényállását a vádirati tényállással egyezően állapította meg. A bűnszervezetet az I. r. vádlott, J.A. vezette, aki menedékkérelme elbírálására várt a debreceni menekülttáborban. Alkalmi munkaként a táborban lévő szabadidős létesítményben vezette a jelenléti ívet, így napi kapcsolatban állt a táborlakókkal, akik közül „utazásszervező” híre alapján sokan felkeresték. Ő egyeztette velük a cél országot, az időpontot és a viteldíjat, a sofőrök szervezését pedig a magyar nyelvet nála jobban beszélő II. r. vádlott intézte. Az ő segítségére élettársa, a III. r. vádlott volt, mindketten a tábor vegyesboltjában dolgoztak. A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, különböző hirdetési oldalakról. Az egyeztetett időpontokban legtöbbször két debreceni bevásárlóközpont, áruház parkolójából indultak. Az úti cél szinte mindig Németország volt, a legtöbb migránst Frankfurtba, vagy Münchenbe vitték. A migránsok 350 – 500 eurót fizettek a szállításokért fejenként, a sofőrök 100 – 200 eurót kaptak, a többi pénzt a három vádlott osztotta el egymás között. A bűnszervezet 2013 ősze és 2014 tavasza között 15 alkalommal összesen 132 menekültet csempészett ki a debreceni menekülttáborból. 

Az ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában súlyosításért, a vádlottak felmentésért, enyhítésért, illetve téves minősítés miatt jelentettek be fellebbezést.   

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: