Adócsalás

Tárgyalás időpontja: 
2016. január 26., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
Adócsalás bűntette
Ügyszám: 
B.660/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Másodfokú eljárás – nyilvános ülés – határozat kihirdetése

Az I. r. és a IV. r. vádlott még 2006-ban tagjává vált egy – akkor - nyírábrányi székhelyű cégnek, amelynek M. István vezető tisztségviselője is lett. A társaság működésének egyetlen célja fiktív számlák kibocsátása volt. 5 százalékos tarifáért olyan gazdasági eseményekről állított ki számlákat, amelyeket soha nem végeztek el. 2007-ben egy újabb céggel szálltak be a fiktív számlázási folyamatba. 2006 - 2007-ben 6 cég vásárolt az A.T. Kft-től fiktív, összesen bruttó 195 millió Ft értékben. A legkisebb tétel 4 millió, a legnagyobb 61 millió 600 ezer Ft értékű számla volt. A cégek a fiktív számlákkal csökkentették áfa fizetési kötelezettségüket, jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót, csökkentették kimutatott eredményüket, kevesebb társasági adót és különadót fizettek, így tízmilliókkal károsították meg az állami költségvetést.

Első fokon a Debreceni Járásbíróság a 2014. június 6-án tartott tárgyaláson a kilenc vádlottból nyolcat bűnösnek mondott ki adócsalás, folytatólagosan elkövetett adócsalás, csalás bűntettében, valamint közokirat-hamisítás és magánokirat-hamisítás vétségében. A vádlottak egy része fiktív számlák kiadása céljából hozott létre vállalkozást, a többiek pedig összességében 195 millió forint értékben fiktív számlákat vásároltak a cégtől.

Az ügy I., II. és III.  rendű vádlottja - halmazati büntetésül - 1 év 6 hónap börtönbüntetést, az V., VI., VII. rendű vádlott - halmazati büntetésül - 1 év börtönbüntetést kapott, a VIII. r. vádlottat 500 napi tétel - 300.000 Ft - pénzbüntetésre, a IX.r. vádlottat pedig 300 napi tétel - 60.000 Ft - pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A IV. r. vádlottat megrovásban részesítette. Ezen felül a létavértesi Cs.É.T. Kft. vagyonára 9,2 millió, a debreceni N.K. Kft. vagyonára 18,5 millió, a szintén létavértesi M.F. Kft. vagyonára 6,3 millió, a budapesti L.L. Kft. vagyonára 1,2 millió, a III. r. vádlott vagyonára pedig 1,3 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a Debreceni Járásbíróság. Miután azóta megszűnt a társas vállalkozásokra vonatkozó különadó fizetési kötelezettség, a bíróság a jogszabályváltozás miatt több vádpont alól  - adócsalás, magánokirat-hamisítás - felmentette a vádlottakat.

Az első fokú bíróság megállapította, hogy az ügyben a III. r. vádlott volt a kapocs, ő hozta össze a cégeket a fiktív számlaadókkal. Az eljárás során egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy a cégek valótlan számlákkal adófizetési kötelezettségeiket csökkentették. Több olyan számla is volt, amelyiknél későbbi a számlatömb vásárlási időpontja, mint a benne kitöltött számla dátuma. Az eljárás során egyébként az I., a II. és a IV. r. vádlott kivételével mindenki tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az ítélet ellen a megrovásban részesített IV. r. vádlottat leszámítva az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: