Halálos gázolás a gyalog-átkelőhelyen

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 11., péntek 09.30
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B.1260/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
I/153.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2015. május 31-én 22 óra 45 perc körüli időpontban az általa vezetett személygépkocsival Debrecenben a Dóczy József utcán közlekedett a belső forgalmi sávban a Bolyai utca felől a Móricz Zsigmond utca irányába. Haladása során a Dóczy József - Martonfalvi utcák kereszteződésénél a kijelölt gyalog-átkelőhelyhez érkezve figyelmetlensége folytán nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki jobbról balra, a Dóczy József utca páratlan oldala felől a páros oldal irányába gyalogosan áthaladni szándékozó két sértett részére, akiket a járművével elütött.

A baleset során az egyik sértett olyan súlyos, traumás sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg a másik sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A két gyalogos az elütési pontig csaknem 6 méter utat tett meg, és a vádlott által vezetett gépjármű sebessége a baleset pillanatában mintegy 65-67 km/h volt a megengedett 50 km/h haladási sebesség helyett.  Adott esetben jelen forgalmi helyzetben még az 50 km/h sebesség is eltúlzott lett volna. A megengedett sebesség mellett a veszélyhelyzet lassító fékezés mellett is féktávolságon kívül keletkezett – áll a vádiratban.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: