Debreceni trafikrablás

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 10., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.936/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Arany János u. 25-31.
Tárgyaló: 
fszt.32.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlottak nehéz anyagi körülményeik miatt elhatározták, hogy egy dohánybolt kirablásából fognak pénzhez jutni oly módon, hogy a pénz mellett az árukészlet egy részét is elhozzák, majd azt értékesítik. 2015. április 23-án az esti órákban mindketten egy bográcsozáson vettek részt, ahol másoktól félrevonulva ismét megbeszélték, hogy kirabolnak egy dohányboltot. Fél nyolc körül a tervükről mit sem tudó ismerősüket megkérték, hogy szállítsa őket gépkocsijával a II. r. vádlott lakóhelyére, aki e kérésnek eleget tett, a megadott címre vitte a vádlottakat, akik a lakásba bementek, miközben ő a kocsiban várakozott.

A vádlottak a rablás véghezviteléhez egy-egy maszkot készítettek maguknak, ezt követően az I. r. vádlott egy 7,5 cm pengehosszúságú konyhai kést, míg  a II. r. vádlott egy 38 cm hosszúságú fa széklábat vett magához azért, hogy a dohánybolt kirablása során az ott tartózkodó személy ellenállását leküzdjék. A vádlottak a maszkokat és a fenti eszközöket ruházatukba rejtették, és a II. r. vádlott által magával hozott fekete sporttáskával beültek a gépkocsiba, s arra kérték ismerősüket, hogy vigye őket egy dohánybolthoz, mert cigarettát szeretnének vásárolni. A vádlottak a dohányboltnál háromnegyed kilenc körül kiszálltak, az autó vezetője pedig elhajtott a helyszínről.

A vádlottak rövid nézelődés után az üzlethelyiség előtt a korábban elkészített maszkokat felvéve az arcukat eltakarták, majd bementek a dohányboltba. A helyiségben egyedül tartózkodó alkalmazottat az I. r. vádlott a pulóvere ujjából elővett késsel – azt a sértett arca elé tartva – megfenyegette, és arra szólította fel, hogy lépjen el a pulttól és feküdjön hasra. Eközben a II. r. vádlott is elővette ruházatából a széklábat. A vádlottak bementek az eladópult mögé, ahol az I. r. vádlott megfogta a sértett tarkóját és a padlóra lenyomta. A II. r. vádlott ezt követően a magával hozott sporttáskát átadta a vádlott-társának, és a földön guggoló-térdelő sértettet ezt követően már ő tartotta a tarkójánál fogva lenyomva. Az I. r. vádlott ezalatt az üzletben lévő cigarettás dobozokat, dohányárut a sporttáskába pakolta.

A Debreceni Rendőrkapitányság két alkalmazottja a bűncselekmény idején a fenti dohánybolt közelében tartózkodott. A rendőrök, amint látták, hogy a vádlottak arcukra a maszkot felhúzva a nemzeti dohányboltba bemennek, nyomban odafutottak és az üzletbe belépve a vádlottakat ártalmatlanná téve megakadályozták a bűncselekmény befejezését.

Az I. r. vádlott a rendőrök megjelenéséig 25 doboz dohányt rakott be a táskájába –áll a vádiratban.

Vádlottak: I. r. B.J., II. r. K.M. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: