Mentőápolóra támadt

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 9., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
Bf.304/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/120.tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első fokon az ügyet a Hajdúböszörményi Járásbíróság tárgyalta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett enyhítésért.

Bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly áprilisban csavarhúzóval támadt egy mentőápolóra, miközben Hajdúdorogról Debrecenbe szállították. A bíróság a vádlottat különös visszaesőként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte 214 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. A vádlott a bíróság döntése értelmében feltételes szabadságra nem bocsátható.

P. Tamás Gergőhöz 2014. április 19-én késő este riasztották a mentőket. A férfi ugyanis egy hajdúdorogi presszó előtt ráesett egy biciklitárolóra és megsérült. A szemtanúk szerint olyan ittas állapotban volt, hogy egymaga lábra sem tudott állni. A kiérkező mentősök a fejsérülttel Debrecenbe, a Kenézy Kórházba indultak. P. Tamás menet közben folyamatosan ki akarta kapcsolni a biztonsági övet, de ezt az ápolónak akkor sikerült meggátolnia. Amikor a mentős úgy látta, hogy a férfi lenyugodott, leült az autóban a vádlottal szemben. P. Tamás azonban Hajdúböszörmény határában hirtelen kicsatolta a biztonsági övét, a zsebéből elővett egy 15 centiméter hosszú csavarhúzót és a mentőápolóra támadt "Mi van kutya!" felkiáltással. Az ápoló, hogy elhárítsa a támadást, maga elé emelte a mentőstáskát, a vádlott mellkasához nyomta és úgy próbálta távol tartani magától. Közben szólt a mentőautó vezetőjének, hogy azonnal álljon meg. Amikor a jármű megállt, az ápoló kiugrott a kocsiból és a vádlottra zárta az ajtót. Felkapcsolták a kocsiban a fűtést, a meleg hatására a vádlott újra bódult állapotba került, így a rendőrök kiérkezéséig sikerült az autóban tartaniuk. A mentőápoló - gyors reakciójának köszönhetően - a támadás során nem szenvedett sérülést. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott saját bevallása szerint is Rivotrillal a zsebében indult el szórakozni, és sok alkoholt is ivott aznap este. Ez lehetett az oka annak, hogy a vádlott magára a bűncselekményre nem emlékezett, a kocsma után a következő emlékképe az volt, amikor a berakták a mentőautóba, majd legközelebb a kórházban tért megint magához. Az eljárás során kirendelt szakértő megállapította, az emlékezetkiesés egyértelműen a gyógyszer és az alkohol következménye. A Szentmiklóssy-Szabó Boglárka által vezetett tanács súlyosító körülményként értéklete, hogy P. Tamás szabadulása után 2 hónappal, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt és jelenleg is több eljárás folyik ellene.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: