Parókás rablók Debrecen belvárosában

Tárgyalás időpontja: 
2015. július 6., hétfő 10.00
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.469/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4024 Debrecen, Iparkamara u.1.
Tárgyaló: 
Fszt.27.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint az I.r. vádlott és felesége 2014 tavaszára nehéz anyagi körülmények közé került. Sz. Sándor más kiutat nem találva elhatározta, hogy idősek lakásába bejutva szerzik majd meg azok értékeit. Terveibe feleségét is beavatta.

Sz. Sándor a telefonkönyvből illetve az internetről listát készített, és sorra felhívta a számokat, hogy kiderítse: a telefonszámok birtokosai egyedül élő idős, egészséges emberek-e. A nyíregyházi piacon parókákat vásárolt, és szakállt is növesztett.

2014. május 16-án az I.r. vádlott felhívta a 85 éves B.T.-t azzal, hogy egy gyógyszergyár munkatársa és az idős asszony ajándékcsomagot nyert, amit hamarosan átadnának neki. Még aznap délelőtt felkeresték a sértettet, aki be is engedte őket. Rövid beszélgetést követően Sz. Sándor vállánál fogva leültette az idős nőt egy székre és felszólította, hogy adja át a lakásban tartott pénzét. A sértett közölte, hogy a pénztárcájában van 24 ezer forint készpénz, de többet nem tart otthon. Sz. Sándor kesztyűt húzva az asszony nyakában lévő arany nyakláncot is levette, de a sértett ellenszegült, így dulakodás alakult ki. A férfi elővett egy 15 centiméteres konyhakést, a néni nyakának szegezte és kijelentette, hogy "jobban jár, ha nem ellenkezik" - írja a vád. A megfélelmlített asszonytól aztán a telefonját is elvették, majd egy zsinórral összekötözték a lábait, a két kezét, szájára pedig ragasztószalaggal egy atlétát kötöztek. A két vádlott a pénzzel, a lánccal és még 377 ezer forint értékű ékszerrel távozott. Sz. Sándor később az ékszereket egy nyíregyházi zálogházban tette pénzzé.

Miután a házaspár felélte a pénzt, elhatározták, hogy újabb idős embert rabolnak ki. Július végén egy 84 éves, debreceni nénit hívtak fel, akinél életkörülményei és vásárlási szokásai iránt érdeklődtek. Pár nappal később újra telefonáltak neki azzal, hogy egy sorsoláson ajándékcsomagot nyert, amit szeretnének neki személyesen átadni. A sértett be is engedte a parókába bújt vádlottakat újkerti otthonába. Hamar előkerült a konyhakés, az idős nő azonban kiabálni kezdett. Az I.r. vádlott a fotelbe lökte, befogta a száját, a kést az arca elé tartotta. Az asszony egy időre elcsendesedett, de amikor rosszullétére hivatkozva vizet kért, újra kiabálni kezdett. Sz. Sándor nyakához szorította a kést és megfenyegette, hogy ha nem hagyja abba, "elvágja a torkát" - fogalmaz a vádirat. Mikor azonban lecsillapodott, nyugtatgatták, hogy nem fogják bántani. Távozás előtt a korábbi rablás forgatókönyvéhez hasonlóan szigetelőszalaggal összekötözték az idős nő kezét-lábát, száját egy selyemsállal kötötték be, és elvágták a vonalas telefon vezetékét. Az I.r. vádlott még közölte, hogy megöli, ha kihívja a rendőrséget, majd 210 ezer forint készpénzzel és 90 ezer forint értékű ékszerrel távoztak, melyeket ezúttal is nyíregyházi zálogházakban értékesítettek - írja a vád.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalás, ítélethirdetés várható

Eljáró bíróság: