Fiatal felnőttek a bíróság előtt

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 30., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B.181/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
4025 Debrecen, Széchenyi u.9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint I. és II. r vádlott 2013 májusában ismerkedtek meg. 2014 márciusában az I. r. vádlott terhességi tesztet végzett, melynek eredménye pozitív volt. Elhatározták, hogy semmiképpen nem fogják a gyermeket megtartani, mindenképpen el fogják vetetni. Mivel ezt orvossal már nem lehetett hivatalosan lerendezni, közösen megállapodtak, hogy ezt ketten fogják elintézni. Megállapodtak, hogy minden körülmények között eltitkolják azt, hogy tudnak a terhességről, és minden olyan dolgot el fognak követni, ami a gyermekre ártalmas lehet. Az interneten nézték meg, hogy mi ártalmas egy magzatnak. A vádlottak célja az volt, hogy a gyermek ne szülessen meg. A vádirat azt is tartalmazza, hogy a terhességet azért nem szakították meg, mert abortuszra nem volt pénzük.

Az I. r. vádlott szüleinek – akikkel egy háztartásban él együtt Hajdúszoboszlón – sem merte elmondani, hogy terhes. A bűncselekményt megelőző három héttel – mivel az I. r. vádlott nem vetélt el, és a vádlottakon kívül senki nem tudott arról, hogy terhes, megállapodtak abban -, hogy ha a gyermek mégis megszületik és amennyiben élni fog, az I. r. vádlott meg fogja fojtani, majd szól II. r. vádlottnak azért, hogy eltüntessék, elássák. II r. vádlott megígérte, hogy mindenben segíteni fogja I. r. vádlottat, bár mindketten reménykedtek abban, hogy a gyermek halva születik. A szülést megelőző hetekben, amikor valamelyikőjük elbizonytalanodott – volt olyan is, amikor az I. r. vádlott döntött úgy, hogy megtartja a gyermeket – egymást lelkileg támogatták – áll a vádiratban.

2014. július 8-án 20 óra körül I. r. vádlott egyedül volt a lakásban, amikor a szülés megindult. Miután az I. r. vádlott a fürdőkádban állva megszülte a gyermeket, bántalmazta a csecsemőt, ezt követően egy törölközőbe csavarta be, és a fürdőszoba padlójára helyezte. Mobiltelefonjáról 20 óra 16 perc körül először édesanyját, majd 20 óra 19 perckor a II. r. vádlottat hívta fel. Az I. r. vádlott szülei rögtön taxiba ültek.A II.r. vádlott az I.r. vádlott édesanyjának telefonjáról értesítette a mentőket, akik bejelentést tettek a rendőrségre.

Az újszülött élve született, bántalmazás nélkül a szülést követő szakszerű ellátással életben tartható lett volna. A bántalmazás és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.  A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg.

Az I. r. vádlottnál – aki személyiségzavarban szenved - súlyos fokú depressziós állapot alakult ki a cselekmény elkövetése után.

Mindkét vádlott előzetes letartóztatásban van.

 

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: