Egy éven át sanyargatta

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 30., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Folytatólagosan, aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése, folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.112/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
4100 Berettyóújfalu, Kossuth u.33.
Tárgyaló: 
2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott még 2009 nyarán állapodott meg a sértettel, hogy 54 ezer forintos nyugdíjának fejében konyári házában lakhatást és teljes ellátást biztosít neki. Megegyeztek abban is, hogy a sértettnek - egészségi állapota miatt - semmiféle fizikai munkát nem kell végeznie.

Sz. Attila és a sértett kapcsolata 2012 nyarán romlott meg, amikor a sértett nyugdíja egy korábbi kezességvállalás miatt a felére csökkent.

A vádirat szerint Sz. Attila ettől kezdve a - többek között csontritkulásban és gerincsérvben szenvedő sértettet - akarata és ellenkezése mellett olyan munkák elvégzésére kényszerítette, amelyeket csak jelentős erőfeszítések árán tudott elvégezni. Neki kellett például fát hasogatnia és befűteni, mire a vádlott családja felkelt. Napi rendszerességgel a sértett takarította a lovat, trágyázott alóla, olajoskannákat cipelt, a szántóföldön bálázási munkákat végzett, a kukoricaföldön kapált. Amikor a sértett szólt a vádlottnak, hogy nem ebben állapodtak meg, a vádlott megfenyegette, mondván: „ha nem dolgozik, akkor megöli és elássa a kukoricásban” – áll a vádiratban. A férfi komolyan vette a fenyegetést. 2012 júniusától a vádlott napi rendszerességgel bántalmazta a sértettet: falba verte a fejét, fojtogatta, ököllel – tenyérrel ütötte, a nyakát tenyere élével csapta meg. Arra is volt példa, hogy szétfeszítve a sértett száját úgy összekarmolta a belső hámréteget, hogy a férfi napokig enni sem tudott. Amikor a férfi 2012 júniusában közölte, hogy el akar költözni, Sz. Attila a fejét a betonba verte, fojtogatta, és számon kérte, hogy a „b..k.. anyádat, nem jó itt neked?” – tartalmazza a vádirat. Minden alkalommal, amikor a sértett költözési szándékát hozta szóba, hasonló jelenetekre került sor. A sértett a vádlott kitöréseit a fenyegetések és bántalmazások miatt szó nélkül, megalázva tűrte.

Ebben az időszakban a vádlott házassága is megromlott. Amikor azonban 2013 nyarán az asszony válási szándékával állt elő, a vádlott otthonuk felgyújtásával fenyegette, a nő gyomrába térdelt, késsel hadonászott, egy másik alkalommal pedig azt is mondta neki, hogy „szétvagdossa az arcát, hogy ne kelljen senkinek” – írja az ügyészség. A feleség nem mert konkrét lépéseket tenni a házasság felbontása érdekében.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Perbeszéd, esetleg ítélet várható.