Bíróság előtt a sámsonkerti ügyvéd gyilkosai

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 22., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, idős koránál fogva védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B. 229/2015
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a 72 éves sértett, dr. O. János visszavonultan élt Hajdúsámson-Sámsonkerti házában, házába nem engedett be senkit, nem volt bizalma az emberekhez. A környéken köztudomású volt, hogy egykori ügyvédként magas nyugdíjjal rendelkezett, de azt is tudni lehetett róla, hogy rendszeresen iszik. Miután sokszor volt ittas állapotban, a közelben élő, bűncselekményekből élő csavargók prédájává vált. Többször jártak házában tolvajok, sok mindent elvittek tőle, de ő ezt állapotánál fogva nem tudta megakadályozni.

A bűncselekményt megelőző hónapokban a sértett nyugdíját a szomszéd vette át. Így volt ez 2013 augusztusában is.

2013. augusztus 20-án V. János és N. Sándor – ismeretlen társukkal – elhatározták, hogy elmennek dr. O. János házába, hogy különböző értékek mellett megszerezzék a nyugdíját. A II. r. vádlott számára már nem volt ismeretlen a terep, többször volt már lopni korábban a sértett házában. Rekkenő hőség volt aznap, a helyiek közül is sokan a Virágkarnevállal voltak elfoglalva, így aznap délelőtt nem volt nagy mozgás az utcákon. A vádlottak arra számítottak, hogy a sértettet már leittasodva találják, így észrevétlenül be tudnak osonni, és szét tudnak nézni a házban – írja a vád.

A két vádlott és társuk átugrotta a kerítést, a ház nyitott ajtaján bementek és hozzáláttak a kutatáshoz, átnézték a földszinti és az emeleti helyiségeket is. Az emeleti hálószobában, a párna alatt egy műanyag dobozban meg is találták a férfi nyugdíját és éppen a lépcsőn lefelé készültek elhagyni a házat, amikor a földszinti mosóból kilépett eléjük a házigazda. Hangos káromkodással szidta a tolvajokat és a pénzes dobozt meglátva vissza akarta szerezni jogos tulajdonát. Dulakodni, lökdösődni kezdtek, a vádlottak többször is ököllel ütötték meg a sértettet. Az udvarra kijutva a sértett egy bő méteres akáckarót húzott ki a földből és azzal próbálta ütlegelni a betolakodókat. Az ismeretlen férfi azonban kicsavarta kezéből a karót és dr. O. János fejét, nyakát kezdte el ütni vele. A fejét ért nagy ütések miatt a sértett a földre zuhant, a vádlottak azonban nem hagytak fel a bántalmazással, a földön fekve addig rúgták, amíg hörgő hangot nem hallatott – fogalmaz a vádirat.

A sértett láthatóan komoly sérüléseket szenvedett, erősen vérzett, ezért az ismeretlen elkövető ráhúzta pólóját a fejére, egy dróttal rákötözte, a drótot a tarkójánál megtekerte és próbálta odébb húzni az udvaron, hogy az utcáról ne vegyék észre. Ez nem sikerült, így a támadók a haldokló sértettet hátrahagyva elmenekültek.

Kora délután a sértettnek ebédet hordó nő fedezte fel a földön fekvő, mozdulatlan férfit, és a szomszéddal azonnal hívták a mentőt és a rendőrséget. Az orvos azonban már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A vádirat szerint a sértett halála az átlagosnál nagyobb fájdalom elszenvedése mellett következett be.

Vádlottak: I.r. V. János, II.r. N. Sándor

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás: 2015. június 22. hétfő 08.30

Bizonyítási eljárás folytatása: 2015. június 24. szerda 08.30

 

Eljáró bíróság: