Rátámadtak az őrökre a menekülttáborban

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 3., szerda 11.00
Ügy tárgya: 
Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság bűntette
Ügyszám: 
B. 112/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. 35.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint 2014. augusztus 17-én késő este mintegy 40-50 őrizetes kezdett gyülekezni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi Őrzött Befogadó Központjának sétálóudvarán. A Sámsoni úti komplexumban ez idő tájt 129 őrizetes volt.

A 40-50 őrizetes közölte az ott dolgozókkal, hogy addig nem mennek vissza a körleteikbe, amíg meg nem mondják nekik, hogy miért vannak még őrizetben. A telephelyvezető a napirendtől elzérően ezúttal engedélyezte az őrizeteseknek a mozgást a körletek és az udvar között. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság fegyveres biztonsági őrei kettesével engedték át az őrizeteseket az udvar vaskapuján. Éjfél után azonban az őrizetesek – az éjszaka folyamán többször is – nekifeszültek a kapunak és a földre borították. A biztonsági őrök a náluk lévő bilnccsel próbálták rögzíteni a vaskaput, de úgy is kidöntötték. A kapu helyére az őrök álltak fel.

Közben odabent a körleteket a biztonsági zónától elválasztó rácsos ajtót is kinyitották, az egyik vádlott pedig a szállás második emeletén egy bottal leütötte a plafonon világító neoncsöveket.

Az udvaron a IV. rendű vádlott buzdítására társai a kapu helyén sorfalat álló őrökre támadtak. Több alkalommal megrúgták, meglökték, ütötték a védőfelszerelést viselő biztonsági őrök pajzsát, az egyik vádlott az egyik őr védősisakját is leütötte. Azt akarták elérni, hogy tömegesen engedjék át őket a kapun. Az őrök végül gázspray-t vetettek be, így tudták visszaszorítani a támadást.

A hat vádlott afgán, gambiai, marokkói és elefántcsontparti állampolgár.

Jelenleg mindegyikük ellen elfogatóparancs van kiadva, a bírósági eljárás a vádlottak távollétében kezdődött el.

Vádlottak: T.B, S.A, D.S.Z, S.N, Y.R, D.L.

Az ügyről annak idején számos sajtóorgánum beszámolt, egy közülük:

http://hvg.hu/itthon/20140818_Balhe_volt_a_debreceni_menekulttaborban

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: