Kölcsön 100 százalékos kamatra Nádudvaron

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 1., hétfő 08.15
Ügy tárgya: 
Üzletszerűen elkövetett uzsora bűntette
Ügyszám: 
B. 133/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúszoboszló, Kálvin tér 6/a
Tárgyaló: 
fszt.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség vádirata szerint 2013-ban az elsőrendű vádlott állandó munkahellyel nem rendelkezett, ettől függetlenül sertéshízlalásból, budapesti lomtalanításból több millió forintos jövedelmet szerzett. Emellett közfoglalkoztatottként is szerzett némi juttatást, a II. rendű vádlottal együtt pedig alkalmanként mezőgazdasági munkákat is végeztek.

A vádlottak Nádudvaron laktak, egy önkormányzattól bérelt lakásban. Lakókörnyezetükben több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését. A két vádlott ezt használta ki.

2013 augusztusában az egyik sértettnek 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben - a bolti árnál magasabb áron - édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak. M.Sz. nem először kért kölcsön a vádlottaktól, már korábban is volt példa 5 - 10 ezer forintok hitelezésére. Az I.r. vádlott a 200 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. A tartozást egyébként a vádlott fel is jegyezte egy füzetbe.

Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20 - 50 ezer forintos kölcsönöket, illetve ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt. Náluk is 50 - 100 százalékos kamatot kötöttek ki a hitelezők - áll a vádiratban. H.E. és B.P. szintén a segély és a családi pótlék átvétele után rendezték tartozásaikat. Az ő adósságuk szintén szerepelt az iskolai kockás füzetben, a többi adós tartozásaival együtt.

Az ügyben van három "számozott" sértett-tanú is, akik szintén 5-10-20 ezer forintokat kértek és kaptak, nekik ugyanúgy egy hónappal később, duplán kellett fizetniük.

Az I. és a II. rendű vádlott tisztában volt a sértettek szorult anyagi helyzetével, tudták, hogy kevés jövedelemmel rendelkeznek, és tevékenységük alkalmas volt arra, hogy "a sértetteket és családtagjaikat, különösen kiskorú gyermekeiket súlyos nélkülözésnek tegyék ki" - írja a vádhatóság.

Vádlottak: I.r. L. Ferenc, II.r. S. Emese

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás