Belerohant a vágtázó ménesbe

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 1., hétfő 11.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, segítségnyújtás elmulasztása bűntette
Ügyszám: 
B.206/2012.
Tárgyalás helyszíne: 
Hajdúböszörmény, Kossuth u. 1.
Tárgyaló: 
112.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott őstermelőként szarvasmarha és lótartással foglalkozik Hajdúnánás közelében. 2012 január elején a II.r. vádlott közreműködésével tanyájáról egy másik majorságba, téli szállásukra hajtották át a 25 nóniuszból álló ménest.

Az ügyészség megállapításai szerint két útvonal közül választhattak, az egyik egy mezőgazdasági út volt egy korlátok nélküli híddal a Hortobágy folyó fölött, a másik kb. 2 kilométer hosszan a 3501 sz. közút, közúti híddal. A vádlottak ez utóbbit találták kevésbé kockázatosnak. Az I.r. vádlott a hajtást megelőzően megbeszélte feleségével, hogy az asszony terepjárójukkal előttük megy majd, lassítva a lovakat és figyelmeztetve a közúton közlekedőket a kivilágítatlan ménesre.

A ménes előbb a közút mentén haladt, majd felhajtották a közútra. Időközben január és délután negyed 5 lévén, fokozatosan besötétedett. A lovakat hajtó F. István és K. Imre láthatósági mellényt nem viselt, sőt, a legszélső lovak megvilágításáról sem gondoskodtak – áll a vádiratban. Annak érdekében, hogy az erősen korlátozott látási viszonyok között a lovak a lehető legkevesebb időt töltsék a közúton, vágtára kényszerítették őket. Így viszont elvesztették a ménes fölött az irányítást és a vágtázó lovak a 6 méteres utat teljes szélességében elfoglalták. Ezalatt a III.r. vádlott a megbeszéltek szerint a terepjáróval a ménes előtt haladt a jobb oldali forgalmi sávban.

A sértett egy fiatal nő társaságában Hajdúnánás felől Polgár irányába tartott, az úton megengedett legnagyobb sebességet betartva. Autójukkal elhaladtak a III.r. vádlott által vezetett gépkocsi mellett. Az autót vezető fiatal férfi a csaknem éjszakai látási viszonyok mellett a kivilágítatlanul, velük szembe vágtató sötét színű lovakat legfeljebb 32-36 méter távolságból észlelhette, így autójával fékezés nélkül hajtott bele a ménesbe. A férfi a helyszínen meghalt, utasának több csigolyája mellett a szegycsontja is eltört.

A vádirat szerint a II.r. vádlott, észlelve a balesetet, a sötétben elrejtőzött és elhagyta a helyszínt, ezért ellene segítségnyújtás elmulasztása miatt is vádat emeltek.

Vádlottak: F. István János I.r., K. Imre II.r., F. István Jánosné III.r.

Egy beszámoló az esetről:

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/vagtazo-lovak-koze-hajtott-gergo-2076262

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Szakértők meghallgatása, iratismertetés, kb. 13.00 perbeszédek, IDŐ FÜGGVÉNYÉBEN kb. 14.00 ÍTÉLETHIRDETÉS