Sajóbábonyiak fosztották ki az időseket Debrecenben

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 29., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Csoportosan elkövetett kifosztás bűntette
Ügyszám: 
B. 2030/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. 35.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a három sajóbábonyi, illetve sajószentpéteri vádlott és két ismeretlen társa több 80-90 év körüli idős embert fosztott ki Debrecenben, 2013 őszén.

Egy Bánat utcai házban lakó 83 éves néni volt a vádirat szerint az első áldozatuk. Az idős asszony azzal engedte be őket a házba, hogy az I.r. és a III.r. vádlott az Európai Uniótól származó tűzifát, illetve készpénzt hozott neki. Sz. János 30 ezer forintot lobogtatott, és kérte az asszonyt, hogy adjon neki 10 ezer forintot. A mit sem sejtő áldozat a ház szobájába ment, ahol egy varródobozban elrejtett könyvből elő is vette a kért címletet. Közben nem vette észre, hogy az I.r. vádlott követte őt, így feltérképezte a rejtekhelyet. A III.r. vádlott, L. László az előszobában várt rájuk, és megkérte az asszonyt, mutassa meg, hová helyezzék el az udvaron a tűzifát. Míg az udvaron a megfelelő helyet keresték, az I.r. vádlott visszament a szobába és a varródobozból, két borítékból 512 ezer forintot vett el, majd távozott. A III.r. vádlott nem sokkal ezután követte őt, mondván, mindjárt hozzák a fát. Erre azonban nem került sor.

Egy másik alkalommal - írja a vádirat - egy Bánat utcai 94 éves bácsihoz csengettek be azzal, hogy az E.ON munkatársai és 25 ezer forint túlfizetést hoztak neki. A II.r. vádlott, Sz. Pál mutatta is az idős embernek a pénzt és közölte vele, hogy egy 10 ezrest vissza kell adnia. A sértett ki is hozta a szobából a kért összeget, de a vádlott közölte vele, hogy a bankjegy sérült, így hozzon egy másikat. Még kétszer küldte vissza az óvatlan bácsit, aki ekkor már a szekrényben lévő bundája zsebéből, megtakarított pénzéből vette ki a kért bankjegyet. Közben a II. r. vádlottal lévő ismeretlen társa kileste, hogy hol tartja áldozatuk a pénzét, így amikor a II.r. vádlott éppen a legutóbb kihozott bankjegyet vizsgálgatta a sértettel, az ismeretlen férfi befutott a szobába, kivett a szekrényből 420 ezer forintot, majd a vádlottal együtt elmenekültek, és az autóban várakozó társukkal elhajtottak a helyszínről.

A harmadik vádbeli bűncselekmény szintén Debrecenben, a Harmat utcán történt. A II.r. vádlott két ismeretlen társával egy ponyvás járművel érkezett, és egy 81 éves bácsihoz csengettek be. Az idős embernek nem tűnt fel, hogy miért kérdezhették meg tőle, egyedül van-e otthon. Így - bár először tévedésnek gondolta, hogy az önkormányzat és a szeretetszolgálat neki küldhetett tűzifát -, aztán mégis kinyitotta a kaput és beengedte a férfiakat. A II.r. vádlott ekkor már azt is mondta az idős embernek, hogy a szeretetszolgálat 10 ezer forint készpénzt is küldött neki, de vissza kellene adnia egy húszezresből. A sértett a szobában lévő pénztárcájából kihozott 10 ezer forintot, de amikor oda akarta adni a II.r. vádlottnak, ő arra figyelmeztette, hogy a többiek kint az udvaron hajtják a tyúkokat. A sértett azonnal kisietett, és magára hagyta Sz. Pált a házban. Miközben a bácsi az udvaron beszélt a többiekkel, a II.r. vádlott felkapta a szobában lévő pénztárcát a benne lévő 205 ezer forinttal együtt, aztán ő is kiment az udvarra, és közölte a bácsival, hogy tévedés történt, nem is neki szánták a tűzifát, beültek az autóba és elhajtottak - áll a vádiratban.

Vádlottak: I.r. Sz. János, II.r. Sz. Pál, III.r. L. László

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: