Belvárosi bántalmazás Debrecenben - másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 22., szerda 10.00
Ügy tárgya: 
Közösség tagja elleni, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntette, súlyos testi sértés bűntette
Ügyszám: 
Bf. 472/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2014. június 19-én hirdette ki elsőfokú ítéletét, melyben I.r. H. Imre Lajos és II.r. I. András vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében. Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettét a vádlottak nem követték el, így ezen vád alól felmentette őket. A bíróság az I.r. vádlottat halmazati büntetésül – beszámítva egy jelen üggyel egyesített ügyben hozott büntetést - 1 év 6 hónap, míg a II.r. vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélte, mindkettejük vonatkozásában a szabadságvesztés letöltését 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A debreceni sértett barátjával 2012. májusában több vendéglátóhelyen szórakozott Debrecen belvárosában. Hajnali 1 óra körül barátaival kitalálták, hogy elmennek az egyik szórakozóhely after-partyjára. Amikor odaértek, még a szomszédos, a budapesti V. László üzemeltetésében lévő két másik szórakozóhely is nyitva volt. Az utcán várták ki a parti hajnali kezdését. Közben a másik két szórakozóhely bezárt és egyre többen gyülekeztek a nyitásra várva. A sértett és barátja a bejárathoz ment, hogy az előzetes megbeszélés szerint bejussanak, de a szolgálatot teljesítő rendész elküldte őket. Szerették volna megtudni a kitiltás konkrét okát, de a rendész válaszképp az elsőrendű vádlottra mutatott, hogy vele kell megbeszélniük a dolgot. H. Imre Lajosról az ügyészség azt állapította meg, hogy ő a budapesti V. László közvetlen személyes megbízottja a belvárosi utcában működő 3 szórakozóhely vonatkozásában.

A vádirat szerint H. Imre Lajos kihívó, agresszív stílusban lépett fel a sértettel szemben és egyértelműen utalva roma származására, meglehetősen keresetlen szavakkal elküldte, majd a két vádlott durván bántalmazni kezdte. A Debreceni Járásbíróság ugyanakkor azt állapította meg, hogy a sértett ittas állapotban, agresszív fellépéssel kérte számon, miért nem engedik be a szórakozóhelyre. A sértettel szemben egyébként korábban már számtalan alkalommal került sor rendőri intézkedésre nem megfelelő viselkedése, magatartása miatt. A járásbíróság ítéleti tényállását a vádiratban foglaltaktól részben eltérően állapította meg, s a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése vonatkozásában a bizonyítási eljárás lefolytatást követően nem jutott arra az álláspontra, hogy a vádlottak a sértettet a roma származása miatt bántalmazták.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte I.r. vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, mindkét vádlott estében figyelembe vette az időmúlást, s azt, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodnak.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek.

Vádlott: I.r. H. Imre Lajos, II.r. I. András

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfokú eljárás, nyilvános ülés, nem kizárt, hogy ítélethirdetés is lesz.

Eljáró bíróság: