Tízmilliókkal károsította meg ügyfeleit

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 2., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 163/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. 14.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint M. Róbert 2002 és 2009 között főállásban, majd egyéni vállalkozóként dolgozott egy ismert biztosítótársaságnál, ahol az ügyfelek részére életbiztosításokat kötött. Munkája révén hozzáférhetett az ügyfélkódokhoz, a kötvényszámokhoz és az ügyfelek személyes adataihoz is.

2007 és 2012 között a vádlott csaknem 60 ügyfelet károsított meg. A különböző adatok birtokában hamis visszavásárlási nyilatkozatokat tett, aláhamisította az ügyfelek aláírását, vagy más iratok közé rejtve írattatta alá a dokumentumot a mit sem sejtő ügyféllel. A nyilatkozatokat aztán a biztosító központi számára faxolta, majd azok kiértékelése után a biztosító kifizette az érintett biztosítási pénzeket – írja a vád. A vádlott a visszavásárlási nyilatkozatokon a saját számlaszámát tüntette fel, így hozzá érkeztek meg az összegek. Az ügyészség szerint egy számlaszám szűrés alapján fény derült erre, a vádlott viszont ekkor olyan nyilatkozatokat hamisított, melyek szerint az ügyfelek hatalmazták fel arra, hogy az ő saját számlájára érkezzen meg a pénz. Bemutatott olyan dokumentumokat is, miszerint ezt a pénzt az illető tőle átvette.

A hat év alatt csaknem 60 ügyféltől több mint 22 millió forint landolt a vádlott bankszámláján. Néhány kisebb összeget leszámítva az ügyfelek zöme többszáz ezer forintot veszített el, a legnagyobb összeg 1 millió 700 ezer forint volt. Csaknem 11 millió forintot 27 ügyfél számára a biztosító megtérített, 5 szerződést eredeti állapotába állítottak vissza, 3 ügyfelet pedig 1,3 millió forint értékben a vádlott kártalanított.

14 ügyfél esetében nem térült meg a kár, ők összesen csaknem 7 millió forintot veszítettek el, 7 esetben pedig elévült a bűncselekmény, így a nyomozást megszüntették.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: