2005-ös bankrablási kísérlet vádlottja bíróság előtt

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 10., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Fegyveresen elkövetett rablás kísérlete
Ügyszám: 
B. 2071/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. 15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint 2005. január 19-én reggel H. Zoltán vádlott és ismeretlen társa megjelentek a Debrecen, Piac utca 52. szám alatti pénzintézetnél. Az volt a tervük, hogy amikor megérkezik az értékszállító páncélautó, akkor megszerzik a bankban lévő pénzt. Magukkal hoztak egy fegyvernek látszó tárgyat (ezt az eljárás során nem sikerült pontosabban meghatározni) és a közelben leparkolva várakoztak.

8 óra előtt néhány perccel befutott a páncélautó, a biztonsági cég egyik alkalmazottja a vezetőülésben maradt, másikuk a főbejáraton át a bankba ment. Az értékszállító a bank biztonsági őrével együtt a hátsó kijáraton át ment a pénzszállító autóhoz. A biztonsági cég alkalmazottja kinyitotta a jármű oldalajtaját, és a trezorból kivett egy postai küldeményekkel teli A3 nagyságú borítékot, valamint egy kisebb, mintegy 10 kg súlyú zsákot, amelyben 330.000 forintnyi pénzérme volt. Ekkor lépett oda a vádlott és társa, egyikőjük az értékszállító melléhez nyomott egy kisméretű, fekete színű – feltehetőleg – játékfegyvert, majd megpróbálták a pénzeszsákot elvenni, közben egyikőjük gáz spray-vel a pénzszállító és a biztonsági őr felé fújt. A zsákot azonban nem sikerült elvenniük, ezért a fegyvernek látszó tárgyat magánál tartó elkövető arcon ütötte az értékszállítót. A biztonsági őr a bántalmazás közben elővette a fegyverét, amikor ezt a két támadó észrevette, hátrahagyva az értékeket és saját, közelben álló autójukat is, futva menekültek el a helyszínről.

Az elkövetők kilétére évekig nem derült fény: A Debreceni Járásbíróságra 2013 novemberében érkezett meg a vád, az első tárgyalást 2014. februárjában tartotta a bíróság.

Vádlott: H. Zoltán

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Szakértői vélemény ismertetése, HA nincs újabb bizonyítási indítvány, perbeszéd, ÍTÉLETHIRDETÉS is lehet

Eljáró bíróság: