Tőrrel-karddal a Bayk András kertben

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 27., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
Több emberen elkövetett emberölés
Ügyszám: 
B. 26/2012
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint R. Lajos válását követően költözött a debreceni Bayk András kertbe. A használtcikk piacon árult különféle dolgokat, így például késeket, tőröket, szíjakat – jövedelme ebből származott. Szomszédaival nem került túl közeli kapcsolatba, sőt, ittas állapotában az utcán gyakran kiabált és sértő megjegyzéseket is tett a környéken élőkre. Részegen azzal kérkedett, hogy Vietnámban és Kambodzsában szolgált, így jól ismeri a késeket, tőröket. Ilyen eszközöket többen is láttak nála.

N. két házzal arrébb lakott, a másik sértett, Sz. pedig N. hátsó szomszédja volt. Egyik férfi sem dolgozott, és mindketten alkoholista életmódot folytattak. A hasonló életvitel barátságot teremtett. N.-hez olykor a vádlott is átjárt, így Sz. is ismerte R. Lajost. A két sértett alkalmanként segített a vádlottnak a kerti munkákban, gyakran együtt is iszogattak. Kisebb vitákra akadt ilyenkor példa, nagyobb konfliktus azonban soha nem volt közöttük.

2010. október 4-én a sértettek éppen a postai kézbesítőt várták, amikor a vádlott a piacról hazaérkezett. N. átment R. Lajoshoz, aki borral kínálta. A vádlott pár perc után otthagyta egyedül, mert a nyitva maradt kapun kiszökött a kutyája. Míg távol volt, N. felfigyelt a konyhaszekrényen egy pénztárcára, kivett belőle 68 ezer forintot, majd hazament. Amikor R. Lajos kutyájával együtt visszaért, azonnal észrevette, hogy pénztárcájából hiányzik az aznapi árusításból származó bevétele. Nem volt már józan, a történtek miatt is fűtötték az indulatok, ilyen állapotban ment át N.-hez, hogy számon kérje rajta a pénzét. A vádiratban az áll, hogy a vádlottnál volt egy 15 centiméter pengehosszúságú, elgörbült hegyű, szúrós tőr, a derekára erősített tokban pedig egy 47 centiméteres, kétélű kiélezett kard is.

A lakásba belépve az ittas, indulatos vádlott azonnal kérdőre vonta N.-t, aki azonban kikérte magának a gyanúsítást. A vita tanúja volt Sz. is, aki szintén N. házában tartózkodott. N. a vádlott fejéhez vágta, ha alaptalanul gyanúsítja, elmondja R. Lajos élettársának, hogy alkalmanként viszonyt folytat egy másik asszonnyal is, N. barátnőjével. A vádlott erre a kijelentésre olyan felindult állapotba került, hogy megragadta a tőrt, N.-re támadt, mellkason szúrta, majd még több helyen is belevágta a kést. Sz. megpróbált barátja védelmére kelni, R. Lajos azonban ellene fordult. Úgy szúrta meg a nyakánál, hogy elvágta a nyaki főverőeret, majd még 10 alkalommal sebesítette meg. Amikor a vádlott észlelte, hogy mindkét férfi meghalt – áll a vádiratban – magához vette a tőrt és sietősen távozott. Menetben azonban észlelte N. közeledő barátnőjét, így visszaszaladt a lakásba. Kifelé menet aztán szembetalálkozott a nővel, akinek azt mondta: „a fiúk meghaltak, leszúrták őket, gyorsan hívjad a mentőket”. Távozóban az asszony látta, hogy egy késszerű eszköz van a ruhája alatt – fogalmaz a vád.

A nő a lakásba belépve szembesült a történtekkel, azonnal hívta a mentőket, akiknek a vádlott szokatlan viselkedéséről is beszámolt. A mentők kiérkezése előtt rövid időre R. Lajos is visszatért, megmosakodott az udvaron és cigarettát kért. A mentők már nem tudtak segíteni a két sértetten, a rendőrséget ők riasztották.

A vádlott közben megpróbálta elégetni szennyeződött ruháját, majd inkább elásta azokat – írja a vádhatóság. A tőrkést a hátsó udvarán lévő tóba dobta. A rendőrség később mindent megtalált és lefoglalt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: