Kabai tolvajok - másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 4., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Lopás bűntette
Ügyszám: 
Bf. 748/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Püspökladányi Járásbíróság 2013. október 20-án, elsőfokú ítéletében 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, akinek elfogását követően nagy rendőri jelenlét mellett felvonulást is tartottak Kabán, hogy felhívják a figyelmet a közbiztonság helyzetére a településen.

R. Józsefet, mint különös visszaesőt, kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal, nemesfémre elkövetett lopás, lopási kísérlet és kitartottság bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Szilvási László büntetőtanácsa R. Józsefet 3 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, illetve kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A II.r. vádlottnak a 2 év 2 hónapon felül le kell töltenie még mintegy 12 hónapot is, korábban ugyanis rablás és lopás miatt 5 év 4 hónap összbüntetést kapott és a mostani bűncselekményeket feltételes szabadlábra bocsátása idején követte el.

Társát, az I.r. B. Tibort lopás vétsége miatt - melyek közül egyet társtettesként követett el - 1 év 2 hónap fogházra ítélte a járásbíróság, két és fél évre felfüggesztve. A vádlott mellé a bíróság pártfogó felügyeletet rendelt el, kéthetente pedig jelentkeznie kell a helyi rendőrségen is.

A vádlottaknak mindezek mellett a sértettek kárát is meg kell téríteniük.

A vádlottak 2013 folyamán több lakóházba törtek be Kabán. Az I.r. vádlott 2013 júliusában a nyitott kiskapun és ajtón át ment be egy házba, ahonnan mobiltelefont, 50 ezer forint készpénzt és cigarettát vitt el. 2013 szeptemberében a két vádlott a kerítésen átmászva egy lakóház melléképületét vette célba. Egy zsákba és egy szatyorba rakták össze a kiszemelt zsákmányt: motoros fűrészt, flexeket, akkumulátort. A tulajdonos azonban megzavarta őket és az összerakott holmit hátrahagyva elmenekültek a helyszínről. A II.r. vádlott 2013 októberében ismeretlen társával újra a kerítésen át jutott be egy újabb kabai portára, amelynek hátsó bejárati ajtaját aztán felfeszítették. Több ékszerrel sikerült távozniuk: elvittek női aranyfülbevalót, több női gyűrűt – köztük karikagyűrűt is - , nyakláncokat, medálokat és még egy gyermek arany fülbevalót is. Több mint 100 ezer forint kart okoztak a sértettnek.

A lopásokon túl az ügyészség R. Józsefet kitartottság bűntettével is vádolta. A férfi ugyanis munkahellyel nem rendelkezett, bevétele a lopásokon kívül húgától származott, aki Bécsben dolgozott prostituáltként. A nő rendszeresen küldött haza pénzt testvérének, aki így részben vele tartatta el magát. Ez a bűncselekmény egyébként a rendőrségi eljárás folyamán derült ki, R. József ugyanis azzal védekezett, hogy azért sem követhette el a vagyon elleni bűncselekményt, mert van jövedelemforrása.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Nyilvános ülés, jogerős ítélet is lehet

Eljáró bíróság: