Földesi bankrablás - másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 5., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Fegyveresen elkövetett rablás
Ügyszám: 
Bf. 740/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első fokon 2014. október 2-án a Püspökladányi Járásbíróság hozott ítéletet és 6 év 2 hónap fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki még 2013 júliusában rabolta ki a földesi takarékszövetkezetet. A bíróság B. Zoltánt fegyveresen elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek, 7 évre a közügyek gyakorlásától, 2 évre pedig az „A” kategóriás járművezetéstől is eltiltotta. B. Zoltánnak a határozat értelmében meg kell fizetnie 1 millió 749 ezer forintot - kártérítés gyanánt - az érintett takarékszövetkezetnek, de meg kell térítenie 105 ezer forint eljárási illetéket és 857 ezer forint bűnügyi költséget is.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Debreceni Törvényszékre.

Az első fokú bíróság Szilvási László vezette büntetőtanácsa megállapította: a vádlott 2013. július 20-án vásárolt – adásvételi szerződés nélkül - egy nagy teljesítményű robogót, amivel pár nappal később, július 25-én a földesi takarékszövetkezeti fiókhoz hajtott. A fiókban lévő pénztárost egy fegyverrel látszó tárggyal megfenyegette, a nő ennek hatására a vádlott által hozott dobozba belepakolta az aznapi bevételt, 1 millió 749 ezer forintot. A férfi az időzáras páncélszekrényben lévő pénzre is pályázott, a takarékszövetkezeti dolgozó azonban tájékoztatta arról, hogy az időzár miatt erre nincs mód, így elállt szándékától. A rablás néhány perc alatt zajlott le. Kifelé menet az ajtóból még megfenyegette a nőt: „10 percig ne szólj senkinek, különben megtaláljuk a családodat!”, majd robogóra szállt és hazahajtott Berettyóújfaluba. A motort a lakóhelyéhez közel, a 42-es számú út mentén, a Berettyó közelében egy erdős területre vitte, és indítókulccsal együtt hagyta ott. Néhány nappal később arra járók rá is találtak és elvitték. Később a járművet éppen hasonlósága miatt egy közúti ellenőrzésen szűrték ki a rendőrök.

A vádlott nem csak nyomozati, hanem bírósági szakban is tagadta a fegyveres rablást, csak a robogó vásárlását ismerte el. A járművet elmondása szerint barátnőjének szánta, miután azonban nem tetszett neki, továbbadta egy ismeretlennek. Az eljárás során azonban kiderült, hogy a nőnek nincs is jogosítványa, sőt, idegenkedik a vezetéstől. B. Zoltán a sértett – a pénztáros - szavahihetőségét is megpróbálta kétségbe vonni. Az asszony azonban egyértelműen ráismert támadójára, de az utcai, illetve a takarékszövetkezetben lévő kamerák felvételei is igazolták, hogy a vádlott járt a takarékszövetkezetben. Az asszony vallomása a bíróságon is megingathatatlan volt, a tárgyalóteremben hangjáról, testalkatáról és arcáról is felismerte a vádlottat, a bukósisak nem tette felismerhetetlenné az elkövetőt.

A vádlott motivációjával kapcsolatban a bíróság megállapította: vállalkozóként az elmúlt években balszerencsés fordulatokkal kellett szembenéznie, hitelei, tartozásai halmozódtak fel, és korábbi, megszokott életszínvonalát nem tudta fenntartani. A férfi arra számított, hogy az időzáras fiókból több millió forintra tehet majd szert.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: