Gázóra-mizéria

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 15., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette
Ügyszám: 
B. 277/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint H. Nándor és M. András a gázszolgáltató cégének alkalmazásában álltak, ellenőrzési szerelőként és ellenőrzési szerelő segítőként.

Feladataik közé tartozott többek között az is, hogy magánszemélyeknél vizsgálják a csatlakozóvezetékeket és a gázórákat. Szabálytalanságra utaló jelek esetén - például szabálytalan gázfogyasztásra utaló jelek - kötelességük volt leszerelni a gázórát, dobozba zárni és szakértői vizsgálatot indítani.

A vádirat tartalmazza, hogy K. albérlőként lakott egy debreceni házban, ahol beköltözését követően derült ki, hogy a tulajdonosnak elmaradása van, ezért 2012. áprilisában megjelent két dolgozó, hogy kikapcsolja a fogyasztásmérőt. Az albérlő azonban megkezdte a tulajdonos tartozásának törlesztését. 2012. május 23-án a férfit két ellenőr kereste fel, hogy ellenőrizzék a gázmérőt. Közölték az albérlővel, hogy sérülést találtak az órán, ezért az rongáltnak minősül, így a szabályok szerint le kell szerelniük és szakértői vizsgálatra kell küldeniük. Jegyzőkönyvet azonban nem vettek fel, ehelyett a lakó értésére adták, hogy 50 ezer forintért el tudják intézni az ügyet, eltekintenek a rongálástól és a gázóra leszerelésétől. Megállapodtak abban, hogy a pénzt később fogják majd átvenni egy egyeztetett időpontban.

Az albérlő pár nappal később feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozóhatóság 5 db 10 ezer forintos címletet adott át a férfinak, melyeket előtte lefotóztak, és sorszámukat is rögzítették. A pénzátadás helyéről és időpontjáról az I.r. vádlott egyeztetett K.-val. Május 31-én a vádlottak az albérlő lakására mentek, ahol át is vették tőle a pénzt. H. Nándor a szolgálati autó anyósülése alá tette a pénzt, a vádlottak "ígéretükhöz híven" a gázórát valóban nem szerelték le.

Alig indultak el a debreceni háztól, 100 méterrel odébb közbeléptek a rendőrök, és a szervezett akció során az autóban meg is találták a megjelölt bankókat - írja az ügyészség.

Az első tárgyalásról (2014. május 29.) és magáról esetről is beszámolt annak idején a sajtó- egy közülük:

http://hjb.hu/kenopenz-miatt-kerultek-bajba-gazoraellenorok-debrecenben....

Vádlott: I.r. H. Nándor, II.r. M. András

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Bizonyítási eljárás folytatása, HA sikerül lezárni, perbeszéd, délután pedig ítélet is lehet!! 

Eljáró bíróság: