Iskolai zsarolás: pénz a testi épségért cserében

Tárgyalás időpontja: 
2014. december 9., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Folytatólagosan elkövetett zsarolás, garázdaság, súlyos testi sértés bűntette
Ügyszám: 
Fk. 509/2012
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
2. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a fiatalkorú vádlottak 2011-2012-ben egy berettyóújfalui szakképző intézetben tanultak. R. István Jenő, L. Gedeon Sándor és R. Nándor Bence több olyan diákot szemeltek ki maguknak, akik személyiségüknél fogva visszahúzódóbbak voltak, így könnyen kerülhettek "áldozat" szerepbe.

Az első vádpont szerint a II. r. vádlott 2011 decemberében egy iskolatársuktól 200 forintot követelt és megfenyegette, hogyha ezt elmondja bárkinek is, akkor megveri. Heteken át üldözte követelésével a fiút, egy alkalommal a II. r. vádlott a szünetben testi erejével is ráerősített a követelésre. A fiú nővéréhez fordult, aki számon kérte a vádlottat, a szóváltásba aztán tettlegességig fajult, a II.r. vádlott az odaérkező sértettet mellkason ütötte és kikérte magának a hazudozást, mondván nincs is szüksége 200 forintra. Másnap a II.r. vádlott a sértett édesanyjával is összeszólalkozott, később a szünetben az iskola folyosóján lefogták a fiút és többször megütötték. Egy férfi a segítségére sietett ugyan, de őt szintén ököllel arcon vágták. Mindkettőjüknek eltört az orrcsontja.

A vádirat szerint 2012 januárjában egy másik, 15 éves fiút is kikezdtek, őt először a III.r. vádlott veréssel fenyegette meg. A fiú arra kérte az I.r. vádlottat, szóljon testvérének, hogy ne bántsa. A következő szünetben az I.r. vádlott már azzal ment vissza a fiúhoz, hogy 1000 forintért cserében öccse eltekint a veréstől. Pár nap múlva már azt közölte, hogy immár 1500 forint a békén hagyás ára és "amennyiben nem viszi a pénzt, kapni fog tőle". A vádlottak a közösségi oldalt is használták követelésük behajtására, az I.r. vádlott üzenetében határidőt is szabott a pénz kifizetésére. Másnap az iskolában is megfenyegette a fiút, hogy legyen meg a pénz. Következő nap a buszmegállóban futott össze az I.r. vádlott a sértettel, és megint kérdőre vonta. A fiú attól tartva, hogy bántalmazni fogja őt, kivett a zsebéből 1500 forintot és átadta R. István Jenőnek - áll a vádiratban.

Vádlott: I.r. Fk. R. István Jenő, II.r. Fk. L. Gedeon Sándor, III.r. Fk. R. Nándor Bence

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés