Markolatig döfte a tőrt

Tárgyalás időpontja: 
2014. december 3., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B. 183/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/100.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint 2013. december 3-án R. Ambrus többedmagával alkalmi munkát végzett egy balmazújvárosi kisvállalkozásnál. A munka végeztével – szokásukhoz híven – betértek a telephely melletti sörözőbe. A vádlott sörözött és pálinkázott. A sértett nem sokkal később szintén a szórakozóhelyre érkezett, ahol beszélgetésbe elegyedett a vádlottal. Főként a börtönben együtt eltöltött éveikről volt szó, közben pedig mindketten öntötték magukba az italt. Egy idő után a sértett ráunt a börtöntémára és kérte, hogy váltsanak – ezen tört ki közöttük a vita.

Miközben a sértett felkereste a mellékhelyiséget, a vádlott a nadrágjából előhúzott egy 10-12 cm pengehosszúságú tőrkést, és mutogatni kezdte a társaságnak. A pultos is látta a kést, de csak vagánykodásnak vélte a dolgot – áll a vádiratban. Amikor a vádlott a mosdóból visszatért, újra feszültté vált a hangulat, a vádlott sértegetni kezdte a férfit, majd előhozakodott egy régi családi ellentéttel is. A sértett próbálta leszerelni a vádlottat, de nem járt sikerrel. R. Ambrus „sittes golyófejű” jelzővel illette a sértettet, akinél ezzel betelt a pohár, ököllel kétszer arcon ütötte sértegetőjét. Mindketten elestek és a földön dulakodva kölcsönösen záporoztak az ütések. A söröző két vendége választotta szét a verekedőket. A sértettet igyekeztek a kijárat fel terelni, a vádlott azonban újabb provokációba kezdett: „na most gyere, ha ember vagy!” felszólítására a sértett kitépte magát segítője kezéből és a vádlotthoz rohant. A két férfi megint egymásnak esett. Verekedés közben aztán a vádlott előkapta a korábban mutogatott tőrkést, és előbb a sértett hónaljába, majd a halántékába döfte. A szúrás erejét mutatja, hogy a kés markolatig hatolt a sértett koponyájába.

A söröző vendégei kitámogatták a kocsmából az erősen vérző férfit, aki nem sokkal később már járni sem tudott. Eközben a vádlott sűrű szidalmak közepette hazament. A mentősök a sértettet már eszméletlen, magatehetetlen állapotban találták, a vádirat szerint gyors orvosi segítségnyújtás nélkül bizonyosan nem élte volna túl a támadást.

A vádlottat a rendőrök a lakásáról állították elő, a tőr nem lett meg.

Vádlott: R. Ambrus

Az esetről korábban a sajtó is beszámolt:

http://www.haon.hu/markolatig-hatolt-a-torkes-a-halantekaba/2511122

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Perbeszédek, 14.30-kor ÍTÉLETHIRDETÉS

Eljáró bíróság: