Másfél éves nevelt lányát bántalmazta

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 28., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekm. (I.r.); kiskorú veszélyeztetése (II.r.)
Ügyszám: 
B. 545/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint K. Gábor (I.r.) és Cs. Erzsébet (II.r.) 2013 májusában ismerkedtek meg egy internetes társkereső oldalon. Az asszony egy átmeneti otthonban lakott, 14 hónapos kislányával. A gyermek apjával ugyanis nem működött a kapcsolat, a nő több anya-, és krízisotthont is megjárt a kicsivel.
Az I.r. vádlott megismerkedésük után két hónappal felajánlotta a nőnek, hogy költözzön hozzá Hajdúszoboszlóra. A ház alsó szintjén a férfi szülei éltek, a pár a kisgyermekkel a felső szinten rendezkedett be. A férfi megígérte, hogy társának gyermekét apjaként fogja nevelni. Augusztusban elhatározták, hogy hosszabb távra tervezik kapcsolatukat, így Cs. Erzsébet elhozta maradék holmijukat az átmeneti otthonból és nyilatkozott arról, hogy együtt kívánják folytatni az életüket. Közös gyermeket is terveztek.
A II.r. vádlott viszonya a kislánnyal és anyjával is rapszodikus volt. Többször viselkedett a gyermekkel agresszívan, rákiabált, ha a kicsi sírt, de arra is volt példa, hogy ingerülten megindult a kislány irányába és a II.r. vádlott állt közéjük. Előfordult, hogy bántalmazta élettársát, a nyakát szorongatta, két ízben pedig féltékenységből meg is pofozta. A II.r. vádlott minden alkalommal félve hagyta otthon gyermekét, tartott attól, hogy a kicsi sírása esetén K. Gábor nem bírja türtőztetni magát, nem tud uralkodni indulatán - írja a vád.
2013. augusztus 9-én az asszony hazaérve sérüléseket fedezett fel a gyermeken, zöldes-lila foltokat látott a szeme alatt és a halántékán. Felelősségre vonta a társát, ő azonban azzal védekezett, hogy a kislány elesett. Az ügyészség szerint a nő próbált hinni párjának, de valójában tudta, hogy a sérülések bántalmazásból származnak. Pár nappal később a védőnőnek is feltűntek a jelek, elküldte őket a háziorvoshoz, aki beutalta a kicsit a klinikára. A szülők azonban nem vitték be a gyermeket. A következő napokban újabb lila foltokat vett észre az anya a gyermekén, de mindig elfogadta K. Gábor védekezését.
2013. augusztus 24-én az I.r. vádlott megkérte Cs. Erzsébetet, hogy menjen el a boltba. Az asszony ódzkodott otthagyni a kicsit, de miután gyomorrontása miatt betegeskedett, nem akarta magával vinni. Az akkor másfél éves kislány nyűgösködése indulatba hozta nevelőapját, a férfi előbb erélyesen rászólt a gyermekre, majd közepes erővel megragadta a nyakát. A kislány még jobban rákezdte, mire a férfi egy fa bottal kétszer nagy erővel fejbe vágta - áll a vádiratban. 10 perc múlva az asszony keserves sírásra érkezett haza, meglátta a sérülést is, társa azonban újra visszautasította a bántalmazást és megint esésre hivatkozott. A férfi lepihent az ágyra a gyermekkel, pár perccel később azonban a kislány rosszul lett, felakadt a szeme és hörögve vette a levegőt. Vizes ruhát tettek rá, de nem csillapodott a rosszullét, így kihívták a mentőt. A rohamkocsi a Gyermekklinikára vitte a gyermeket, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Az orvosok 18 bántalmazás nyomát találták meg a kicsin, többek között a koponyacsontja és a nyakszirtcsontja is eltört.
A vád szerint az anya tisztában volt azzal, hogy párjával a gyermek nincs biztonságban, mégsem tett az ellen semmit, hogy ne maradjanak kettesben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Bizonyítási eljárás: tanúkihallgatások

Eljáró bíróság: