Másodfokon a hajdúnánási szeméremsértő

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 5., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Szemérem elleni erőszak
Ügyszám: 
Bf. 323/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/120.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első fokon - 2014. február 28-án - bűnösnek mondta ki a Hajdúböszörményi Járásbíróság szemérem elleni erőszak bűntettében azt az 54 éves férfit, aki egy parkból csalt el lakásába egy 13 éves kislányt, majd szexuálisan molesztálta. Az eset 2012 áprilisában történt Hajdúnánáson.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhébb minősítés megállapításáért (zaklatás), harmadsorban enyhítésért fellebbezett, így került másodfokra az ügy.

Az elsőfokú bíróság 4 év börtönt szabott ki K. Istvánra és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az elsőfokú bíróság megállapította: a vádlott 2012 áprilisában Hajdúnánáson egy parkban sétáltatta kutyáját, ahol ott volt a sértett két barátjával. A 13 éves fiatalok felfigyeltek a kutyára („jaj, de aranyos”) és közben szóba elegyedtek a vádlottal is. Egyikük nevében cigarettát kértek az ismeretlen férfitől, aki azt válaszolta, hogy a lakásában tud nekik adni. Így indult el a kislány és a vádlott a férfi otthonába, ahol “Pista bácsi” szexuális célozgatásokat tett a sértettnek, a kislány azonban visszautasította. Ugyanígy reagált arra is, amikor a férfi megfogta a mellét, K. István azonban erőszakkal az ágyra ültette, letolta a nadrágját és a kislány kezét a nemi szervéhez húzta. A lány ekkor újra közölte, hogy távozik. A férfi nem tartotta vissza, sőt mondta neki, hogy igyekezzen, mert a felesége a boltból lassan megérkezhet.

A kislány az eset után azonnal beszámolt barátainak a történtekről, másnap pedig édesapjával feljelentést tettek a rendőrségen.

A tanácsvezető bíró elmondta: a szexuális bűncselekmények jó része felderítetlen marad, a sértettek szégyenérzetük miatt sokszor egy életen át titkolják a történteket, így nem csoda, hogy a kislány csak az eset másnapján számolt be a szüleinek. Az ilyen jellegű bűncselekmények másik jellegzetessége, hogy általában a vádlott tagadása és a sértett állítása áll egymással szemben, ezért a közvetett tanúk és a szakértők véleménye rendkívül fontos. A hajdúnánási bűncselekmény tanúi elmesélték, hogy a kislány reszketve, feldúlt lelkiállapotban jött ki a vádlott házából és a szakértők is megerősítették, hogy a gyermeket komoly trauma érte, azóta is terápiára szorul. Így a vádlott tagadásával szemben egyértelműen a sértett vallomását fogadta el a bíróság. Rozsnyai Balázs bíró indoklásában kiemelte azt is, ha a bűncselekmény az új Btk. életbelépése után történt volna, a vádlott 5-10 évig terjedő szabadságvesztést kaphatott volna. Miután azonban a régi Btk. enyhébb szankciókat - 2-8 évig terjedő szabadságvesztés - tartalmaz, azt kellett alkalmazni.

Vádlott: K. István Imre

Egy beszámoló az elsőfokú ítéletről:

http://www.dehir.hu/bulvar/13-eves-kislanyt-molesztalt-a-hajdunanasi-fer...

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés, jogerős ítélet is lehet

Eljáró bíróság: