Marihuána termesztés-terjesztés bűnszövetségben

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 3., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Bűnszövetségben, jelentős mennyiségre, kereskedéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 591/2012
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szerint a 15 vádlottból 8 debreceni illetőségű, a többiek a fővárosban vagy környékén élnek. Többen az interneten ismerkedtek meg egymással, de vannak a vádlottak között gyermekkori jó barátok, közeli ismerősök, szomszédok is.

A vádirati tényállás szerint marihuána termesztéssel az első, a másod, az ötöd és a hatodrendű vádlott foglalkozott. J. Dömének egy 12 millió forintos tartozása volt, ezt akarta finanszírozni marihuána termesztéssel. A lakhelyéhez közel eső erdőben kialakított szabadtéri termőhely nem hozta az elvárt hozamot, ezért 2010 őszén a II.r. vádlott tanácsát kérte ki, hogy egy úgynevezett hidroültetvényt alakítsanak ki. T. Gábor (II.r.) saját otthonában tanulta ki ezt a módszert, szobájában, egy sátorban  hozott létre egy kisméretű hidrorendszerrel működtetett ültetvényt. Emellett azonban készített és árult egy „csoki” nevű kábítószert is. A munkát az V.r. vádlott is segítette, aki villanyszerelőként a villanyóra megkerülésével építette ki az elektromos rendszert. Neki is volt saját ültetvénye: az édesanyjával közösen lakott családi ház egyik emeleti szobában. A klón palántákat J. Döme a VI. rendű vádlottól szerezte be. A VI.r. a szakértői vélemények alapján is kábítószerfüggő, ő részben saját magának, részben a haszon reményében fogott a termesztésbe. A barátok folyamatosan megkonzultálták egymás között az aktuálisan felmerülő problémákat a termesztéssel, szüreteléssel kapcsolatban.

A leszüretelt, kiszárított marihuánát T. Gábornak, a másodrendű vádlottnak adták el. Az ügyészség megállapította, hogy T. Gábor az ország több településén értékesítette a kábítószert, a drog áruházi, kórházi parkolókban, gyorséttermekben, vasútállomásokon cserélt gazdát. Egyik felvásárlója volt a Debrecenből származó N. Albert (III.r.), aki egy fővárosi autószerelő műhelyben dolgozott és nem csak saját magának, hanem továbbértékesítésre is vett kábítószer. A vádirat szerint volt olyan alkalom, amikor egyszerre 2 kilogramm marihuánát vett át. Ő lett a fő kapocs Budapest és Debrecen között, de másoknak is árult, egyik kuncsaftja például egy kínai származású férfitól kapta meg a telefonszámát. N. Albert személyesen szállította Debrecenbe a telefonon lebeszélt mennyiséget. Mindenki virágnyelven kommunikált egymással: a marihuánát „film”-nek hívták, mennyiségét autómárkákkal helyettesítették: „a 124-es merci” 10 grammot, az „500-as merci” 50 grammot jelentett. A debreceni vevők fogyasztották is a drogot, de többen közülük tovább is értékesítették. A XII.r. vádlott, K. József rendszeresen két debreceni szórakozóhelyen tartózkodott és vevői házhoz mentek, a szórakozóhelyeken adták-vették a marihuánát. 

Több vevőt egyébként nem sikerült beazonosítani, csak keresztneveiket, beceneveiket lehet tudni, ilyen volt „Misi” vagy „Postás Peti”. Érdekes vonulata még az ügynek az, hogy a debreceni V. Zsolt (X.r.) a marihuánáért cserében felajánlotta a II. és a III.r. vádlottnak, hogy morfin tablettákat tud beszerezni a helyi gyógyszergyárból, egy-egy szemet adott is nekik, hogy ki tudják próbálni.

Az összehangolt rendőrségi akció során a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak kiemelt szerepe volt. A legtöbb házkutatást 2011. január 28-ra időzítették. Ekkor az elsőrendű vádlott lakóhelyén például 650 tő marihuána növényt és 4163 gramm leszüretelt növényt foglaltak le. Előbbi a jelentős mennyiség alsó határának 6 és félszerese, utóbbi a jelentős mennyiség alsó határának 714 százaléka.

A bírósági eljárás 2013. június 26-án indult, az első tárgyalásról számos sajtóorgánum is beszámolt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Iratismertetés, perbeszédek, 15.00 ÍTÉLETHIRDETÉS

Eljáró bíróság: