Másodfokú bíróság előtt az algériai rablók

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 29., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf. 251/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

2014. február 6-án hirdette ki elsőfokú ítéletét a Debreceni Járásbíróság két algériai fiatal ügyében. A bíróság bűnösnek találta felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében és közokirattal visszaélés vétségében a két vádlottat, akik 2013 májusában raboltak ki két lányt Debrecenben. A támadókat a Sámsoni úti befogadó állomás felé menekülve fogták el a rendőrök.
S. Ahmedet 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság Lippai Mónika vezette büntetőtanácsa, míg K. Mohamednek az elsőfokú ítélet szerint 9 évet kell fegyházban töltenie. Őt egyébként bűnösnek mondta ki a tanács testi sértés kísérletében is. A bíróság ezen felül mindkét vádlottat 10 évre kiutasította Magyarországról, ez a büntetés majdani szabadulásukat követően lép életbe.
A bíróság által is elfogadott tényállás szerint 2013. május 20-án éjszaka egy lány ikerpár tartott hazafelé gyalogosan Debrecenben a Mátyás király utcán. A két lányt követni kezdte a két fiatal algériai állampolgárságú vádlott, akik a debreceni menekülttáborban éltek, és menedékkérelmük elbírálása miatt jogszerűen tartózkodtak Magyarországon. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak közösen tervelték ki, hogy elveszik H. értékeit. Egy óvatlan pillanatban K. Mohamed a lány mögé lépett és egy kést szorított a nyakához. A másik lány, G. angolul próbálta megkérdezni, hogy mi a gond, de a vádlottak egy számára ismeretlen nyelven kommunikáltak egymással. Válasz helyett S. Ahmed odaugrott hozzá, nyakát átkarolva földre rántotta és kétszer ököllel arcul ütötte. Közben a késsel fenyegetett H. is a földre került, K. Mohamed rátérdelt a lányra, letépte a táskáját a válláról, majd elszaladt. A másik algériai férfi is megszerezte a zsákmányt, ő G. kezéből a telefonját csavarta ki, és szintén futásnak eredt. Miután telefonjuk nem maradt, a közelben lakó lányok hazarohantak és otthonról értesítették a rendőrséget. A perceken belül kiérkező járőrökkel, két járőrautóval járták a környéket a támadók után kutatva. Éppen a Sámsoni úton haladtak, amikor jött a rendőrségtől az értesítés, hogy megtalálták a két rablót. A vádlottak egyébként menekülés közben eldobták mind a két telefont, amelyet később a rendőrök találtak meg és adtak vissza a kirabolt testvérpárnak.
Az ügyész a Debreceni Járásbíróság ítéletét tudomásul vette, a vádlottak és védőik azonban enyhítésért fellebbeztek, ezért került az ügy a Debreceni Törvényszékre.
Vádlottak: I.r. K. Mohamed, II.r. S. Ahmed

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, nyilvános ülés, jogerős ítélethirdetés is lehet

Eljáró bíróság: