Saját zsebre bevételezett a pénztáros

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 20., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás
Ügyszám: 
B. 306/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
2. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség vádirata szerint G. Ernőné 1998-tól állt munkaviszonyban a takarékszövetkezettel, pénztárosként dolgozott a pénzintézet tépei kirendeltségében. A vádlott 2007-től kezdődően egyre jobban eladósodott, több banktól is vett fel személyi és áruvásárlási hitelt, igényelt hitelkártyákat.

Hiteleinek és megélhetésének finanszírozása érdekében több idős embert tévesztett meg a helyiek közül. Tépén ugyanis jól ismerték őt, bíztak benne. A vád úgy fogalmaz, hogy kihasználta az ügyfelek idős korát, figyelmetlenségét, jóhiszeműségét. Olyan okiratokat íratott alá a károsultakkal és olyan pénzügyi tranzakciókat végeztetett velük, amelyek következtében hozzáfért a sértettek megtakarításaihoz. Az így megszerzett pénzt saját megélhetésére és hiteleinek törlesztésére fordította.

Egy helyi házaspár például takaréklevél formájában gyűjtötte pénzét idős éveikre, nem akartak hozzányúlni megtakarításukhoz, pusztán a kamatokat vették fel 3 havonta. 2008 decemberére mintegy 6 és fél millió forintjuk gyűlt össze. A vádlott különböző tranzakciókkal - pl. számlamegszüntetés - 2010 szeptemberére lenullázta az idős házaspár számláját.

Egy másik sértett számlabetéttel és takarékszelvénnyel rendelkezett, esetében a pénztáros megszüntette a betétjét és több mint egymillió forintot tulajdonított el.

Egy harmadik sértett szintén évek óta rendelkezett betétszerződéssel a takarékszövetkezetnél, több mint 6 millió forintja volt. A vádlott több tranzakcióval megszüntette a takarékszelvényt, majd újat hozott létre, de minden alkalommal kisebb összeget fizetett be rá. Összességében több mint 4 millió forint kárt okozott a sértettnek.

A vádlott felelősségét egy más ügyben indított belső vizsgálat állapította meg, munkaviszonya 2011. augusztusában azonnal hatállyal megszűnt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás