Csaknem végzetes késelés Debrecen főterén

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 15., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B. 693/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 24. Debreceni Ítélőtábla (!!)
Tárgyaló: 
fszt.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint P. József évek óta hajléktalanként élt, legtöbbet Debrecenben, a Nagytemplom környékén időzött, éjszakáit a Kálvin téren töltötte. Életmódja során ismerkedett meg a szintén fedél nélküli sértettel.
Debrecen főterén még hárman csatlakoztak társaságukhoz, naphosszat együtt üldögéltek a főtéri padokon. A vádlott és a sértett között sajátos érzelmi kötelék volt, kapcsolatuk azonban nem volt konfliktusmentes, a közös italozás gyakran vezetett feszültséghez. Nem volt ritka a vita, veszekedés, de a vádlott keze is eljárt néha, ha nem tudtak például kiegyezni abban, ki mennyit ivott a közösen vásárolt borból, pálinkából. A bántalmazásoknak a társaság többi tagja is többször szemtanúja volt, az asszony azonban sem orvoshoz, sem a rendőrséghez nem fordult egyszer sem – írja az ügyészség.
2013. május 20-án is a szokásos helyen, a Nagytemplommal szemben, a főtéri parkban üldögélt és iszogatott a pár. Délre már kellően ittas állapotba kerültek, a férfi sértő szavakkal illette az asszonyt, sőt kétszer meg is pofozta. Egyre jobban eluralkodott rajta az agresszió, míg nem előkapta bicskáját és hadonászni kezdett vele „elteszlek láb alól, nem hagylak kint senkinek” felkiáltással. A vádlottnak ugyanis egy korábbi bűncselekmény miatt már be kellett volna vonulnia a BV-be. A társaság többi tagja lecsitította P. Józsefet, aki abbahagyta a szidalmazást és visszaült a nő mellé. Dél környékén kettesben hagyták ott őket a többiek, távozásuk után pedig a vádlott újrakezdte a kötözködést. Az asszony előző napon megkapott nyugdíjának sorsát kérte rajta számon, az ittas sértett azonban nem tudott választ adni a vádlott kérdéseire. A férfi megint felindult állapotba került, kezébe kapta a bicskát és a nő nyaka felé szúrt, majd átült egy másik padra. A szúrás teljesen váratlanul érte a sértettet, aki észlelte, hogy erősen vérzik, de pár lépés megtétele után visszaroskadt a padra.
Az erősen vérző asszony egy arra kerékpározó férfinak tűnt fel, aki a közeli telefonfülkéből azonnal riasztotta a mentőket és a rendőrséget. A sértettet a Kenézy Kórházba szállították és megműtötték.
Az ügyészség megállapította: csak a véletlenen múlt, hogy a szúrás nem érte el a nyaki főverőeret, és nem sértett életfontos szerveket, így csak a véletlennek tudható be, hogy az asszony nem került tényleges életveszélybe. Ha a szúrás eléri a nyaki főverőeret, az asszony meg is halhatott volna.
Vádlott:
P. József

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Iratismertetés, perbeszéd, 11.00 körül ítélethirdetés

Eljáró bíróság: