Árok-károk Törökszentmiklóson

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 8., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf. 598/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

2013. június 17-én hirdette ki elsőfokú ítéletét a Debreceni Járásbíróság az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének kísérlete miatt indított eljárásában. A bíróság bűnösnek találta a II., a III. és a IV.r. vádlottakat az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének kísérletében, amelyet a II. és III. r. vádlott bűnsegédként, a IV.r. vádlott felbujtóként követett el. A II.r. vádlott ezért megrovást kapott, a III.r. vádlottnak 87.500 forint, a IV.r. vádlottnak 100.000 forint pénzbüntetést kell fizetnie. Amennyiben ezt elmulasztják, 350, ill. 400 napot fogházban kell tölteniük. A bíróság az ügy elsőrendű vádlottját büntethetőséget kizáró ok (tévedés) miatt, az V.r. vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette a vád alól. 

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró indoklásában kiemelte: valóban nem történt olyan mértékű ároktisztítás és profilozás, mint ami a dokumentációban szerepel. A vádiratban leírt ominózus találkozót azonban a bírósági eljárás során nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, és a szóbeli megállapodásnak sem volt sehol nyoma. A városfejlesztési iroda által delegált szakember figyelmetlensége kétségtelen, ő azonban nem szerepelt vádlottként az ügyben, így nem lehet elmarasztalni. A jegyző (I.r.) jóhiszeműen írta alá a III. és a IV.r. vádlott, tehát a műszaki ellenőr és a kivitelező által összeállított dokumentációt, és hasonló okok miatt az V.r. vádlottnak sem volt oka kételkedni. A másik három vádlottnak azonban egyértelműen tudnia kellett az elmaradt ároktisztítási, profilozási munkálatokról, ezt saját vallomásaik is alátámasztják. 

A Debreceni Városi Ügyészség vádirata szerint az önkormányzat 277 602 570 forint költségvetésű beruházásához 85 százalékos támogatás mellett 235 962 184 forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt négy utcát érintett. A felújítási, korszerűsítési tervekben az szerepelt, hogy négy utcában a vízelvezető árkokat kitisztítják és profilozzák, vagyis szabvány árkokat építenek ki. Az önkormányzat egy helyi konzorciummal kötött vállalkozási - átalánydíjas - szerződést. A 2009-ben datált kifizetési kérelmekben az állt, hogy 2009 májusára 100 %-ban elkészült a vízelvezető árok csaknem 10 km hosszan, nettó 11,6 millió forint értékben. Az ÉARFÜ helyszíni ellenőrzésén azonban nem ezt tapasztalták, ezért gyanúbejelentő lapot töltöttek ki, majd úgy döntöttek, hogy az önkormányzat nem számolhatja el azt a munkát, ami el sem lett végezve.

Vádlottak:

I.r.dr. V.Imre, II.r. M.Péter, III.r. Cs. József, IV.r. K. Árpád, V.r. I-W.Csaba József

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Másodfok, ítélethirdetés

Eljáró bíróság: