Emberélet 16 doboz gyufáért

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 8., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B. 438/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/100.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a 92 éves sértett egyedül élt Tiszagyulaházán, egy családi házban. Idős kora ellenére el tudta látni magát, de fiai is napi rendszerességgel látogatták.
2013. november 23-án este is volt nála az egyik gyermeke, távozásakor kulcsra zárták a kiskaput, és a bejárati ajtót is. A sértett aludni tért, este 9-kor álmából riadt fel arra, hogy kutakodnak a hálószobájában.
T. László és T. Róbert a kerten át jutottak a házhoz, megrongálták a bejárati ajtó üvegét, majd felfeszítették a zárat. Készpénz és értéktárgyak megszerzése hajtotta őket, de fűtötte a két vádlottat az ital is. Volt náluk egy fejsze, egy kalapács és egy kapa is, amelyeket útközben a kerti melléképületben vettek magukhoz. A hálószobába érkezve kutatni kezdtek, erre a zajra ébredt fel az idős asszony. T. László a sértetthez lépett és a fejsze fokával előbb nagy erővel fejen vágta a nénit, majd még legalább öt ökölcsapást mért az arcára – írja az ügyészség.
Időközben T. Róbert befejezte a hálószoba átkutatását, de nem talált sem pénzt, sem egyéb értékes tárgyat. A két férfi hátrahagyva a vérző, eszméletlen asszonyt, a konyhában magához vett 16 doboz gyufát, majd az 1400 Ft értékű „zsákmánnyal” távoztak.
Menet közben 7 doboz gyufát elhagytak, ezeket a helyszíni szemle során meg is találták a rendőrök.
Az idős sértett fia másnap délelőtt ment édesanyjához, akire az ágyban, vérző sérülésekkel talált rá. Azonnal hívta a rendőrséget, pár perc múlva pedig a mentők is megérkeztek. A sértettet a traumatológiára szállították.
T. Lászlót és T. Róbertet két nappal később Nyíregyházán fogták el a rendőrök.
A 92 éves néni állapota a szakszerű orvosi ellátás és ápolás ellenére sem javult, a kórházból egy ápolási intézetbe került át. Eszméletét soha többé nem nyerte vissza, három és fél hónappal később, 2014 márciusában elhunyt. Az orvos szakértő szerint az támadásban elszenvedett sérülések és a halál beállta összefügg – áll a vádiratban.
Az esetről annak idején a sajtó is beszámolt, íme egy közülük:
http://hvg.hu/itthon/20131128_Brutalisan_megvertek_egy_92_eves_asszonyt
Vádlott: I.r. T. László, II.r. T. Róbert

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: