Gyámoltalan áldozat

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 4., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
12. életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak; kiskorú veszélyeztetésének bűntette
Ügyszám: 
B. 294/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/126.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint az I. és a II.r. vádlott 2012 júliusától éltek együtt Görbeházán, velük lakott az asszony akkor 9 éves kisfia. A kisfiú volt a nő 10. gyermeke, súlyos alkoholproblémái miatt azonban az első házasságából született 6 gyermeke átmeneti nevelésbe, második kapcsolatából született 3 gyermeke az apához került. Élettársának előző kapcsolataiból 5 gyermeke született, ők szintén átmeneti nevelésben voltak.
A kiskorú sértett 2010 őszén kezdte az első osztályt, kezdettől fogva beilleszkedési, tanulási, magatartásbeli problémákkal küzdött. A gyermekjóléti szolgálat 2010 augusztusától alapellátásban gondozta, 2010 őszén pedig elrendelte a védelembe vételét. A családgondozót azonban az anya a családlátogatások alkalmával nem engedte be a házba.
A problémák a gyermekkel a következő, 2011-2012-es tanévben is folytatódtak: elhanyagoltan, ápolatlanul járt iskolába, sovány, alultáplált volt. Anyja többször is ittasan ment érte, máskor ottfelejtette és a tanítóknak kellett hazavinniük. A vádirat szerint nem törődött a gyermekkel, nem segített neki a tanulásban és rendszeresen enni sem adott a kisfiúnak. A II.r. vádlott gyakran váltogatta partnereit, ilyenkor a gyermeket kizárták a házból és késő este az utcán lődörgött egyedül. Az is előfordult, hogy vissza sem jutott a házba, és a kutyaólban kellett aludnia, ekkor a kutyatáp volt a vacsorája. A gyermek a 2011-2012-es tanév végén megbukott, meg kellett ismételnie a 2. osztályt.
A bukást követő nyári szünetben lépett élettársi kapcsolatra a fiú anyja az I.r. vádlottal. Azon a nyáron is sok időt töltött az utcán, anyjáék zavartalan együttlétük érdekében gyakran elküldték otthonról. A vádiratban az áll, hogy Sz. Csaba a nyári szünet idején több alkalommal is szexuális aktusra kényszerítette a gyermeket, miközben anyja a boltba ment. Megfenyegette a fiút, hogy el ne merje mondani senkinek. A gyermek félt az I.r. vádlottól, a férfi ugyanis más alkalmakkor többször is bántalmazta már – többek között egy karóval – így senkinek nem szólt a történtekről.
Miután 2012. szeptember elején a gyermekjóléti szolgálat családlátogatása újra meghiúsult, a családgondozó megint hiába próbált bejutni a házba, az önkormányzat októberben kiemelte a gyermeket a családból és nevelőszülőknél helyezte el. A kisfiú súlyos fehérje és energiahiányos, alultáplált állapotban került hozzájuk. A gyámhivatal 2013 januárjában rendelte el a kisfiú átmeneti nevelésbe vételét. A nevelőszülőknél derült fény a szexuális erőszakra, 2013 tavaszán pedig a gyermek egy pedagógiai-pszichológiai vizsgálaton a pszichológusnak is beszámolt a történtekről. A gyámhivatal ezt követően tett feljelentést.
Vádlott: I.r. Sz. Csaba, II.r. B. Tamás Zoltánné

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: