400 milliónyi kukorica tűnt el

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 19., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
Különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás; pénzmosás; jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 199/2010
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/123.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott: I.r. G. Gábor, II.r. G. Péter, III.r. Sz. Roland, IV.r. Sz. János

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint az I. és a II.r. vádlott 1998-ban hozott létre egy betéti társaságot, amelyet 2006-ban kft-vé alakítottak.

A társaság fő tevékenysége tárolás és raktározás volt, de mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme és szállítmányozás is szerepelt a tevékenységi körök között. G. Gábor 2005-ben a bt, 2006-ban a kft. nevében kötött határozatlan idejű raktározási szerződéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségével.

A jogszabályok értelmében - a közös agrárpolitika jegyében - az MVH feladata volt a gabonafélék felvásárlása, a készletek tárolása, majd azok értékesítése. A vádlottak és az MVH közötti szerződés kimondta, hogy az intervenciós gabonát elkülönítve kell tárolni, és áttárolását a raktározó csak az MVH írásbeli hozzájárulásával végezheti el.

A debreceni raktárban 3500 tonna, a két nyíradonyi tárolóban 2800 és 1900 tonna, egy polgári raktárban pedig 2700 tonna intervenciós kukoricát raktároztak be.

Az ügyészség megállapította, hogy G. Gábor a kft. által betárolt intervenciós kukoricával a sajátjaként rendelkezett, a többiek pedig szándékos segítséget nyújtottak az értékesítésben.

Az intervenciós gabonát egy nagykanizsai cég fiktív számláival adták el, 2007. május-júniusában. A vevők, egy budapesti és egy budakeszi gabonakereskedő nem tudott arról, hogy az általuk megvásárolt – intervenciós – kukorica az MVH tulajdonát képezi és a vádlott a tulajdonos engedélye nélkül értékesítette.

Az MVH 2007. június 5-én tartott helyszíni ellenőrzést a raktárakban. Megállapították, hogy a debreceniből 128, a polgáriból 97,6, az egyik nyíradonyi raktárból pedig 101,6 millió forint értékű kukorica tűnt el. Pár nappal később a másik nyíradonyi tározót is ellenőrizték, ott az 1900 tonnából 360 tonnányi – eladhatatlan minőségű - gabona maradt, az eltűnt kukorica értéke csaknem 56 millió forintot tett ki. Összességében 383,4 millió forint értékű kukoricának találták hűlt nyomát.

Az ügyészség azzal is vádolja az I. és a II.r. vádlottakat, hogy két ukrán állampolgárnak valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel értékesítették céges üzletrészüket. A vádhatóság vádiratában arra is kitér, hogy G. Gábor az intervenciós gabona értékesítéséből származó vagyonából életbiztosítási szerződéseket kötött, két társaságnál összesen 45 millió forint értékben. Ezek közül két – 35 millió forint értékű - befektetését első gyanúsítotti kihallgatását követően egy közeli családtagja nevére íratta át.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

13.00 ítélethirdetés (előtte 08.30-tól tanúkihallgatás, iratismertetés, perbeszédek)

Eljáró bíróság: