Fiktív számlákkal mesterkedtek

Tárgyalás időpontja: 
2014. május 15., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 2551/2010
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. 27.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlottak: I.r.M.István, II.r. M.Bertalan, III.r. A.Csaba, IV.r. M.Brigitta, V.r. H.József, VI.r. N.István, VII.r. Z.Attila, VIII.r.M.Sándor, IX.r. L.Jánosné.

A Debreceni Városi Ügyészség vádirata szerint az első és negyedrendű vádlott még 2006-ban tagjává vált egy – akkor - nyírábrányi székhelyű cégnek, amelynek M. István vezető tisztségviselője is lett.

A vádirat szerint az A.T. Kft. üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végzett, a társaság működésének egyetlen célja fiktív számlák kibocsátása volt. Olyan gazdasági eseményekről állított ki számlákat, amelyeket a társaság soha nem végzett el. A számlázás tarifája a kiszámlázott tevékenység ellenértékének 5 százaléka volt. A kibocsátott fiktív számlák többnyire készpénzesek voltak, ilyenkor az I.r. vádlott csak az őt „megillető” 5 százalékot kapta kézhez. Átutalásos számla esetén a pénz beérkezése után röviddel M. István kivette az összeget és csak a tranzakciós díjat, valamint az 5 százalékos „jutalékot” tartotta meg. A többi pénzt átadta a fiktív számlákat befogadó cég képviselője számára.

A IV.r. vádlott 2007-ben egy másik cég, az E.F. Kft. ügyvezetője lett, az ügyészség azonban azt állapította meg, hogy M. Brigitta névleges vezetése mellett a társaság a II. és a III.r. irányítása alatt működött. Egy idő után már a szerződéseket és a számlákat is a III.r. vádlott írta alá, az „ügyvezető” meghatalmazása alapján. A létavértesi székhelyű E.F. Kft. szintén beszállt a fiktív számlázási folyamatba.

A vádhatóság azt állapította meg, hogy 2006 - 2007-ben összesen 6 cég vásárolt az A.T. Kft-től fiktív számlákat (köztük a vádlottak másik gazdasági társasága is), összesen bruttó 195 millió Ft értékben. A legkisebb tétel 4 millió, a legnagyobb 61 millió 600 ezer Ft értékű számla volt.  A cégek a fiktív számlákkal csökkentették áfa fizetési kötelezettségüket, jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót, csökkentették kimutatott eredményüket, kevesebb társasági adót és különadót fizettek, így az ügyész szerint tízmilliókkal károsították meg az állami költségvetést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

13.00 Ítélethirdetés (előtte 09.30-tól perbeszéd)

Eljáró bíróság: