Hét milliárdnyi műtrágya szívódott fel

Tárgyalás időpontja: 
2014. április 4., péntek 10.00
Ügy tárgya: 
Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 571/2012.
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/100.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott: F.Miklós László I.r. U.Botond II.r. D.Péter Miklós III.r. Dr. B.Mihály Ferenc IV.r. Dr. H. Bertalan András V.r. + 7 fő
A vádirat szerint a K.Kft 1993-ban jött létre, 2009-ben nevet változtatott. A cég széleskörű, valós gazdasági tevékenységeket folytatott, többek között műtrágya nagykereskedelemmel foglalkozott.
A cégnyilvántartás szerint 2006 – 2011. között a társaság ügyvezetője az I. r. vádlott volt, 2007 – 2009. között pedig a II.r. vádlott is ellátta az ügyvezetői feladatokat. A vádirat tartalmazza, hogy a cég irányításában a meghatározó szerepet az I.r. vádlott töltötte be, a cég alkalmazottai az I.r. irányítása és a II. r. utasításai alapján látták el feladatukat. 2008-ban a cég több ezer tonna műtrágyát vásárolt, amelyet saját vagy bérelt raktárakban helyeztek el, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyei településeken. A műtrágyát három meghatározó bank ill. azok érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok számára értékesítették. A tárolási hely azonban nem változott, a bankokkal kötött megállapodások értelmében a raktározás a K.Kft. kötelezettsége maradt. A vádirati tényállás szerint az egyik pénzintézet például még 2008-ban kötött rövid lejáratú hitelszerződést a céggel, a társaság finanszírozása céljából. A K.Kft. a műtrágya tulajdonjogát ideiglenesen, a törlesztés teljesítéséig engedte át a banknak. Fizetési kötelezettségének azonban nem tett eleget, a 2009 nyarán tartott helyszíni ellenőrzés során azonban a szerződésekben felsorolt raktárakban a műtrágya már nem volt fellelhető. Csak ennél a banknál mintegy 14 ezer tonna MPK és ammónium-nitrát műtrágyával nem tudtak elszámolni, amelynek értéke meghaladta a 800 millió forintot. Egy másik bank érdekeltségi körébe tartozó társasággal a K.Kft. 2008-ban kötött keretszerződést műtrágya vásárlásáról. Átadás-átvételi jegyzőkönyv készült, de a tárolási hely ebben az esetben is maradt. Ebben az ügyletben még nagyobb mennyiség cserélt gazdát, összességében több mint 65 ezer tonna műtrágya. A 2009. áprilisi ellenőrzéskor a több mint 5 milliárd 800 millió forint értékű műtrágyának már nyoma sem volt. A harmadik érintett pénzintézethez tartozó gazdasági társaság szintén 2008-ban kötött keretszerződést a K.Kft-vel, hasonló feltételekkel, tehát a cég saját vagy bérelt raktáraiban köteles elkülönítve tárolni a szállítási szerződésekben szereplő műtrágya mennyiséget. Az ő esetükben több mint 11 ezer tonna műtrágyáról volt szó. Az 1 milliárd 160 milliós értéket a 2009. májusi helyszíni ellenőrzés során már nem találták a raktárakban. Összesen 90 ezer tonna műtrágya tűnt el, melynek értéke mintegy 7 milliárd 700 millió forint.
A K.Kft. 2010 májusa óta felszámolás alatt áll. A vádhatóság szerint a különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette mellett a cég megszegte a könyvvizsgálati kötelezettségét, 2009-re vonatkozóan nem volt készlet leltár, nem adtak éves beszámolót és a leltári nyilvántartás ellenőrzését is elmulasztották.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés

Eljáró bíróság: