Idősekre szakosodva Komádiban

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 26., szerda 12.00
Ügy tárgya: 
Csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Fk. 129/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Berettyóújfalu, Kossuth u. 33.
Tárgyaló: 
fszt.1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlottak: I.r. fk. K.Andor, II.r. fk. T.Tamás, III.r. fk. K. Albert, IV.r. Sz. László, V.r. K. Árpád, VI.r. R. József

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint 2012. március 06-án hajnalban fk.I., IV. és VI.r. vádlottak Komádiban megjelentek a 89 és 81 éves sértettek házánál, hogy tőlük készpénzt tulajdonítsanak el, akár erőszak, fenyegetés árán is.

Az idős házaspár házát a fk. I.r. vádlott mutatta meg a többieknek azzal, hogy oda érdemes betörni, mert tudomása szerint sok pénzt tartanak maguknál. A vádiratban szerepel, hogy a vádlottak tudtak arról, hogy a házban egy házaspár él, miként arról is, hogy mindketten otthon tartózkodnak. A fk. I.r. vádlott a ház előtt az utcán figyelt, míg IV. és VI.r. vádlott az összesodort dróttal bekötözött kiskapuról a drótot levágta, s bementek az udvarra. A lakóház bejárati ajtaját feszegették, de azt nem tudták kinyitni, ezért az előtető fölött a palát, illetve a tetőléceket csavarhúzóval megbontották, illetve összetörték, majd a tetőn át a padlásra bemásztak. Ezt követően a szemükön és szájukon kívül az egész arcukat eltakaró szövetmaszkot húztak fel, és a padlásfeljárón át lementek a lakásba. Az idős férfi észlelte a történteket, ő egészségi állapotánál fogva az első szobában egy fotelban ült, mellette pedig az ágyban aludt a felesége. A két vádlott közölte, hogy „rablás”, majd pénzt követeltek. Felkapcsolták a villanyt, amire az asszony felébredt. A vádlottak őt is beültették egy fotelba, és a szobában talált ruhadarabokkal, nadrágtartóval, nadrágszíjakkal megkötözték az idős embereket. Ezután átkutatták a házat, folyamatosan pénzt követelve, és fenyegették őket, hogyha nem adják át, akkor tudják, hol lakik a leányuk és levágják késsel az ujjait. A vádlottak az éjjeliszekrény alsó fiókjában megtalált pénztárcából kivették a benne lévő 100.000 forint készpénzt, a másik fiókból pedig egy aranyláncot, egy medált, valamint régi, forgalmon kívüli pénzérméket. A vádlottak ezután a helyszínt elhagyták úgy, hogy  sértetteket megkötözve hagyták. Az idős férfinek sikerült magát kiszabadítania, telefonon kért hozzátartozóitól segítséget.

A vádirat II. vádpontja szerint 2012. július 20-án szintén hajnalban egy komádi fodrászüzletbe is megpróbáltak bejutni, egy arra közeledő azonban megzavarta őket, ezért a helyszínről elmenekültek. 

A vádirat III. vádpontja azt tartalmazza, hogy 2012. július 20-án 3 óra körül I-V.r  vádlottak megjelentek egy 64 és 61 éves házaspár Komádiban lévő házánál. Előre egyeztették, hogy a tetőt megbontva, a padláson keresztül mennek be és erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával készpénzt tulajdonítanak el. Tudták, hogy a házaspár otthon van. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak azt is megbeszélték, hogy miután a II. és III.r. vádlott bejutnak a lakásba, az addig az utcán figyelő másik három vádlottat beengedik a bejárati ajtón. A megbeszéltek szerint a  fk.II. és fk. III.r. vádlott az arcukat eltakaró szövetmaszkban a kerítésen át bemásztak az udvarra, felmásztak a tetőre, eltávolították a tetőcserepek egy részét, kiszakították a tetőfóliát és bemásztak a padlásra. A padlásfeljárón át a spájzba próbáltak bejutni. A sértettek felébredtek a zajra. Fk.III.r. vádlott a padlásfeljárón át a spájzba ment, ahol az ott megjelenő férfi sértettre támadt, a nyakán hátulról a karjával átkulcsolva fojtogatta, majd a dulakodás közben mindketten a földre estek. Eközben megjelent a feleség is, aki megpróbált férjének segíteni. A vádirat szerint a fk. III.r. vádlott megfenyegette az asszonyt, hogy elvágja férje torkát, s arra szólította fel, hogy nyissa ki neki a lakás bejárati ajtaját. A nő odalépett fk.III.r. vádlotthoz és lerántotta fejéről a maszkot, aki erre az asszonyt egy alkalommal ököllel kis-közepes erővel a jobb szeme környékén megütötte. Ezt követően a feleség kinyitotta az ajtót, melyen át a fk.III.r. vádlott a sértettet fellökve kirohant a házból. A padláson várakozó fk.II.r. vádlott a tetőn át távozott – szintén üres kézzel.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélethirdetés