Közösség tagja elleni erőszak - másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2014. március 19., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Kihívóan közösségellenes magatartással, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
Fkf. 80/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott: I.r. Fk. G. Tamás, V.r. Fk. Sz. Bence, VI.r. Fk. Sz. Bence
Első fokon, 2013. szeptember 10-én a Debreceni Járásbíróság bűnösnek találta a hat vádlott mindegyikét társtettesként, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettében.
A hat fiatalkorú még 2012. január elsején, az éjféli, szilveszteri tűzijátékot követően bántalmazott két nigériai egyetemistát Debrecen belvárosában. Az első fokú ítélet értelmében az I.r. vádlott 2 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott, illetve 3 évre eltiltotta a bíróság a közügyek gyakorlásától. A II.r. vádlott büntetése 1 év 6 hónap fiatalkorúak fogháza, 3 év próbaidőre felfüggesztve, pártfogói felügyelet mellett. A III.r. vádlottra 1 év 4 hónap szabadságvesztést rótt ki a bíróság fiatalkorúak fogházában, 3 év próbaidőre felfüggesztve, pártfogói felügyelet mellett. A IV.r. vádlott büntetése 1 év 10 hónap fiatalkorúak fogházában, 4 évre felfüggesztve, pártfogói felügyelet mellett. Az V.r. vádlottra 1 év 4 hónap szabadságvesztést ítélt meg a bíróság, fiatalkorúak fogházában, 3 év próbaidőre felfüggesztve, pártfogói felügyelet mellett. A VI.r. vádlott 1 év 10 hónapot kapott, fiatalkorúak fogházában, 4 évre felfüggesztve, pártfogói felügyelet mellett. A Debreceni Járásbíróság szerint kétséget kizáróan bizonyított, hogy a vádlottak bőrszínük miatt becsmérelték a sértetteket, a bántalmazás indoka pedig egyértelműen a két nigériai férfi származása volt. Az elsőrendű vádlott védekezésével szemben mindezt a többiek vallomása, a társaságukban lévő tanúk, a szemtanúk, valamint a sértettek vallomásai, illetve a rendőri jelentések is alátámasztják.
A Debreceni Városi Ügyészség vádirata úgy fogalmaz: "a vádlottak valamennyien idegen- és kisebbséggyűlölő, szélsőjobboldali nézeteket vallanak, skinhednek tartják magukat, amit öltözetükben és hajviseletükben is kinyilvánítanak."
A vádlottak barátaikkal éjfél előtt a főtérre igyekeztek, hogy megnézzék a tűzijátékot. Az éjféli tűzijáték után a Piac utcán haladt a társaság, amikor megelőzte őket két nigériai férfi és egyikük magyar barátnője. Fk. G. Tamás kezdeményezésére követni kezdték őket, miközben kapucnikkal, sálakkal takarták el az arcukat - áll a vádiratban. Amikor a közelükbe értek, az I. és a II. r. a két férfi bőrszínét becsmérelve azt mondta nekik, hogy "f....szopó négerek" - írja a vád. A sértettek sietősebbre fogták, de a vádlottak utolérték őket. Fk. G. Tamás hátba rúgta az egyik nigériai férfit, aki megtántorodott, majd futva menekülni kezdett. Az első- és másodrendű vádlott azonban utána eredt, egyikük hátulról lábon rúgta a férfit, majd amikor az a földre került, négyen estek neki és többször belerúgtak a fejébe és a felsőtestébe. Eközben a másik nigériai férfi és magyar barátnője az ellentétes irányba hátrált, de a társaság abbahagyta a bántalmazást és őket vette célba. A szidalmak és sértő kifejezések ellen a magyar barátnő próbált békítőleg fellépni, de hiába. Közben a korábban bántalmazott férfi is csatlakozott hozzájuk. A vádlotti társaság azonban nem csillapodott, az öt fiú nekiesett a két sértettnek. Főleg a fejüket és a felsőtestüket ütötték, egyiküket gyomron is rúgta az egyik támadó.
A sértettek menekülőre fogták, de ketten utánuk vetették magukat. Az egyik férfit a kabátjánál fogva próbálták megfogni, de ő kiszabadult. A vádirat szerint a bántalmazás azért maradt abba, mert a baráti társaságban lévők szóltak a vádlottaknak, hogy a járókelők értesítették a rendőrséget.
Az elsőfokú ítélet a II. III. és IV.r. vádlottak esetében jogerőssé vált.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Nyilvános ülés – ítélethirdetés is lehet

Eljáró bíróság: