Kalauzbántalmazás másodfokon

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 5., szerda 10.30
Ügy tárgya: 
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
B. 426/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/122.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Debreceni Járásbíróság 2013. április 17-én bűnösnek találta társtettesként, csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, valamint könnyű testi sértés vétségében az L. család négy tagját,
amely a szülőket ezen felül kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is elmarasztalta. Dr. Habel Györgyi bíró ezért a vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Miután a családapa egy korábbi büntetésének próbaideje alatt állt, most utólag, az abban kiszabott 10 hónap szabadságvesztést is le kell töltenie. A másodrendű vádlott – az anya – 1 év börtönt kapott, két évre felfüggesztve. A harmadrendű vádlottnak a bíróság ítélete szerint 210, a negyedrendűnek pedig 180 óra közérdekű munkát kell elvégeznie – amennyiben ezt elmulasztják, fogházbüntetés lép a helyébe.
A Debreceni Járásbíróság súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy nem csak országosan, hanem kifejezetten helyben is elszaporodtak azok a bűncselekmények, amelynek elszenvedői közfeladatot ellátó személyek.
Az elsőfokú bírósághoz benyújtott vádirat szerint I.r L. Sándor és II.r. L. Sándorné házastársak, míg III.r. fk. L.Alexandra, IV.r. fk. L.Kitti Elizabet, valamint gyermekkorú L.G. az I. és II.r. vádlottak kiskorú gyermekei.
Az öt fős család 2010. július 29-én a hajdúhadházi vasútállomáson felszállt a Záhony-Cegléd között menetrend szerint közlekedő személyvonatra. A vonaton a sértett vezető jegyvizsgálóként teljesített szolgálatot, és felszólította a családtagokat menetjegyük átadására. A vádiratban az áll, hogy a vádlottak és a gyerek valamennyien 90%-os kedvezményekre jogosító jegyet mutattak fel, ezért a jegykezelő kérte őket, hogy mutassák be a kedvezményekre jogosító igazolványaikat is.
A család közölte, hogy ilyen igazolvánnyal nem rendelkeznek. A sértett ezért felszólította őket, hogy vagy fizessenek pótdíjat, vagy a következő állomáson szálljanak le a vonatról. Mivel a vádlottak azt mondták, hogy nincs pénzük, a jegykezelő a Bocskaikert megállónál felszólította őket, hogy hagyják el a szerelvényt. Ekkor a II.r. vádlott trágár kifejezéseket kiabált a sértett felé, majd valamennyien felálltak, körbeállták a jegykezelőt, durva szavakat kiabáltak felé, miközben a ruházatát rángatták, lökdösték, és a II.r. vádlott a sértettet egy alkalommal kis erővel pofon ütötte, az arcát kikarmolta. A vádirat szerint a sértett a családtagok elől a vonat előterébe hátrált, ekkor valamennyien visszaültek a helyükre.
A történtek miatt a jegykezelő értesítette a rendőrkapitányságot, majd a kiérkező rendőrök intézkedtek a vádlottak és gyermekkorú társuk előállításáról. A bántalmazás következtében a kalauz 8 napon belül gyógyuló arczúzódásos sérüléseket szenvedett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Nyilvános ülés, jogerős ítélet várható.

Eljáró bíróság: