Rablók a menekülttáborból

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 6., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B. 1984/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. 19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlottak: I.r. K.M.A. II.r. S.A.

A Debreceni Járási Ügyészség szerint 2013. május 20-án éjszaka egy lány ikerpár tartott hazafelé gyalogosan Debrecenben a Mátyás király utcán.

A két lányt követni kezdte a két fiatal algériai állampolgárságú vádlott, akik a debreceni menekülttáborban éltek, és menedékkérelmük elbírálása miatt jogszerűen tartózkodtak Magyarországon.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak közösen tervelték ki, hogy elveszik H. értékeit. Egy óvatlan pillanatban K.M.A. a lány mögé lépett és egy kést szorított a nyakához. A másik lány, G. angolul próbálta megkérdezni, hogy mi a gond, de a vádlottak egy számára ismeretlen nyelven kommunikáltak egymással. Válasz helyett S.A. odaugrott hozzá, nyakát átkarolva földre rántotta és kétszer ököllel arcul ütötte. Közben a késsel fenyegetett H. is a földre került, K.M.A. rátérdelt a lányra, és letépte a táskáját a válláról, majd elszaladt. A másik algériai férfi is megszerezte a zsákmányt, ő G. kezéből a telefonját csavarta ki, és szintén futásnak eredt.

Miután telefonjuk nem maradt, a közelben lakó lányok hazarohantak és otthonról értesítették a rendőrséget. A perceken belül kiérkező járőrökkel, két járőrautóval járták a környéket a támadók után kutatva. Éppen a Sámsoni úton jártak, amikor jött a rendőrségtől az értesítés, hogy megtalálták a két rablót.

A vádlottak egyébként menekülés közben eldobták mind a két telefont, amelyet később a rendőrök találtak meg és adtak vissza a kirabolt testvérpárnak - írja a vádhatóság.

Az esetről annak idején a sajtó is beszámolt, íme példaként:

http://www.civishir.hu/azt_irja_az_olvaso/megszolal-a-menekultek-altal-m...

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Perbeszéd és ítélethirdetés.

Eljáró bíróság: