Rablás játékpisztollyal

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 28., csütörtök 13.30
Ügy tárgya: 
Fegyveresen elkövetett rablás bűntette
Ügyszám: 
B. 124/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni, Széchenyi u. 9.
Tárgyaló: 
I/100.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott: I.r. J. Tamás, II.r. V. Norbert
2012. szeptember 11-én az I.r. vádlott azzal hívta fel társát, hogy „lenne egy kis akció”. A II.r. úgy reagált, hogy bármiben benne van, neki is pénzre lenne szüksége. 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a bagaméri J. Tamás és V. Norbert hat éve ismerték egymást. Bár az elsőrendű vádlott időközben barátnőjéhez költözött, vámospércsi munkahelye megmaradt. A barátok a megritkult találkozások mellett telefonon tartották a kapcsolatot, beszélgetéseik során többször felmerült, hogy valahonnan pénzt kellene szerezniük.

Megállapodtak, hogy másnap személyesen tisztázzák a részleteket. A II.r. vádlott azonban a vádhatóság szerint már sejthette, milyen pénzszerzési módról lehet szó, az elsőrendű ugyanis arra kérte, hozzon magával játékpisztolyt és símaszkot. Másnap munka után egy vámospércsi presszóban egy ital mellett beszélték át teendőket. J. Tamás egy közkedvelt élelmiszerboltot szemelt ki és azt mondta V. Norbertnek, hogy a rablást ő rendezi, barátja a közelben várja meg őt és segítsen az átöltözésben. A taktika része volt az időzítés is, hogy a rablás után elérjék a 15 óra 43 perckor Debrecenbe induló távolsági buszt. A bolt felé menet beléptek egy közeli vegyeskereskedésbe, a másodrendű ugyanis elfelejtett játékpisztolyt hozni. Az üzletben az eladót még meg is kérdezték, hogy tartanak-e olyan komolyabb, valódi fegyvernek tűnő játékpisztolyt, amely apró golyókat lő ki. Végül vettek egy szettet, két pisztollyal és egy jelvénnyel. Immár „felfegyverkezve” indultak tovább az élelmiszerboltba. Az ügyészség szerint az I.r. vádlott a rövidnadrágjára hosszúnadrágot, a pólóra pulóvert vett fel, a pisztolyt a nadrág korcába dugta, kesztyűt húzott, belépés előtt pedig símaszkba bújt. Az üzletben a két eladón kívül még három vevő volt. Egy negyedik vásárló kifelé ment, őt „gyerünk befelé” felszólítással J. Tamás visszaterelte, majd a kasszánál közölte, hogy ez egy rablótámadás és adják át neki a pénzt. Az eladó átadta az éppen kezében lévő 5.000 forintot, a támadó azonban nem érte be ennyivel. Ekkor - kistestvére lévén - tűnt fel a másik boltosnak, hogy a fiú kezében lévő pisztoly játék, így szólt kolleganőjének, hogy ne adjon több pénzt. A vádlott erre odébb lökte és még nagyobb vehemenciával követelte a bevételt. A kasszánál lévő nő továbbra is azt hitte, hogy igazi fegyvert szegeznek rá, ezért előbb a húszezreseket, majd a többi papírpénzt is odaadta. J. Tamás kifutott, a pisztolyt és a pénzt barátja hátizsákjába dobta, levette a plusz ruháit, cipő helyett papucsot húzott. A két huszonéves cigarettát és sört vett a buszmegálló közeli boltban, majd mikor ráeszméltek, hogy a busz 5 perccel korábban indul, futva érték el a járatot. A Debrecenbe tartó buszt a rendőrök Halápnál megállították, miután azonban a két fiú ruházata eltért a személyleírásoktól, akkor még nem állították elő őket. A barátok így megérkeztek Debrecenbe, több kocsmába betértek, elosztották a 212 ezer forintos zsákmányt, majd egy hipermarketben fogtak költekezésbe. A II.r. vádlott például a közreműködéséért kapott 80 ezer forintból ruhákat és cipőt is vett magának. Később a házkutatások során az I.r. vádlottnál 99 ezer, a II. rendűnél 7500 forintot találtak meg a rendőrök – áll a vádiratban.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Perbeszéd, ítélet várható

Eljáró bíróság: