Milliós hitelek fiktív papírokkal

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 19., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette
Ügyszám: 
B. 1483/2011
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen, Iparkamara u. 1.
Tárgyaló: 
fszt.27.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott: H. Gábor + 20 fő

A Debreceni Járási Ügyészség szerint az ügy vádlottjai a 2001-es lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet lehetőségével éltek vissza, valótlan tartalmú, megtévesztő és fiktív iratokkal igyekeztek alátámasztani jogosultságukat.

A vádirat szerint 2009-ben debreceni, hajdúsámsoni és derecskei lakásokat érintően születtek színlelt adásvételi szerződések. A vádlottaknak nem volt igazi tulajdonszerzési szándékuk, a támogatás mellett banki hitelek megszerzése vezérelte őket. Sem valós vásárlást, sem törlesztést nem terveztek. Céljaik érdekében megpróbálták alaposan alátámasztani jogosultságukat, fiktív iratok tömkelegét kreálták. Így többek között hamis munkáltatói igazolásokat, fiktív munkaszerződéseket és TB bejelentésről szóló igazolásokat nyújtottak be a bankokhoz, amelyekhez még valótlan költségvetéseket, építési szerződéseket is mellékeltek. Volt olyan alkalom, hogy még a munkabért is átutalták, csak hogy kérhessenek róla banki kivonatot. A „bér” átvevője aztán ezt a pénzt visszafizette a „munkaadónak”. Az egyik vádlott kifejezetten ilyen céllal hozott létre egy gazdasági társaságot, a színlelt cég aztán jó munkaadónak bizonyult – papíron.

Egy másik vádlottnak az volt a feladata, hogy egzisztenciálisan kiszolgáltatott, ezért könnyen befolyásolható embereket hajtson fel, akik jogosultak az otthonteremtési támogatásra. A közreműködők szerény díjazást kaptak és nem is tudták, hogy tulajdonképpen egy bűncselekmény elkövetéséhez asszisztáltak.

Egy harmadik vádlott a 87 százalékban elkészült házát szerette volna befejezni – áll a vádiratban - és úgy ítélte meg, hogy a fiktív dokumentumokkal megszerzett támogatás és hitel segítségével szerzi meg az építkezéshez szükséges hiányzó pénzt.

A vádlottak a több százezres lakástámogatások mellett 7-10 milliós hiteleket akartak felvenni, több alkalommal sikerült is megszerezniük a pénzt, milliók érkeztek a bankszámlákra. Miután azonban a törlesztő részleteket már nem fizették, a bank felmondta a szerződéseket, fedezetül pedig az érintett ingatlanok szolgáltak. Több esetben azonban a vádlottak minden igyekezetük ellenére sem jutottak el idáig, a bankot ugyanis nem győzték meg a benyújtott dokumentumok, így a remélt támogatás és hitel végül elmaradt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Ítélehirdetés

Eljáró bíróság: