Tripla bombariadó Nyíregyházán

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 13., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
A köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette
Ügyszám: 
B. 1233/2013
Tárgyalás helyszíne: 
Debreceni Járásbíróság, Iparkamara u.1.
Tárgyaló: 
fszt.35.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott: A. Zsolt

A Nyíregyházi Járási Ügyészség A. Zsoltot 3 rendbeli, a köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolja.

A férfit 2011 áprilisában társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt marasztalta el a Vásárosnaményi Városi Bíróság. A büntetőügyet másodfokon 2011. november 8-án 9 órától és december 6-án 10 órától tárgyalta a Szabolcs-Szatmár–Bereg Megyei Bíróság. A. Zsolt tudott az időpontokról, de a nyilvános üléseken nem vett részt. A vádirat szerint a férfi november 8-án 8 óra 52 perckor azzal hívta fel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot, hogy valaki bombát vitt be a bíróságra. 9 óra 40 perckor egy budapesti nyilvános telefonkészülékről újra telefonált, ezúttal a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányságának jelentette be, hogy tudomása szerint a Nyíregyházi Városi Bíróság fel fog robbanni. A Nyíregyházi Járásbíróság és a Nyíregyházi Törvényszék épületét a helyszínre érkező rendőrök kiürítették, átvizsgálták, s megállapították, hogy a bejelentés valótlan. A következő alkalommal – 2011. december 5-én 11 óra 22 perckor – a vádlott egy kemendollári nyilvános telefonkészülékről a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság ügyeleti telefonjára tett bejelentést, azt állítva, hogy a Nyíregyházi Bíróságon bombát helyeztek el. Mivel a hívás alapján nem lehetett megállapítani, hogy a „bejelentő” a bíróság melyik épületére gondolt, ezért a rendőrség a Nyíregyházi Járásbíróság, a Nyíregyházi Törvényszék, valamint a Cégbíróság és Munkaügyi Bíróság épületét is kiürítette. Az épületek átvizsgálása során bombát nem találtak. A. Zsolt másnap, december 6-án 9 óra 55 perckor egy zalabaksai nyilvános telefonfülkéből a Lenti Rendőrkapitányság ügyeletére kezdeményezett segélyhívást – áll a vádiratban – azzal, hogy Nyíregyházán bomba van a bíróságon. Mivel a bejelentés alapján megint nem lehetett pontosan megállapítani, hogy a vádlott mely bíróság épületére gondolt, ezért az intézkedő rendőrök és tűzoltók újra kiürítették a Nyíregyházi Járásbíróság, a Nyíregyházi Törvényszék, a Cégbíróság és Munkaügyi Bíróság épületeit is. Az átvizsgálások során megállapították, hogy a bejelentés valótlan volt.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott cselekménye a bírósági épületek ügyforgalma, ügyfélszáma és dolgozói létszáma miatt alkalmas volt arra, hogy a köznyugalmat súlyosan megzavarja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

1. tárgyalás

Eljáró bíróság: