Üsttetőnek kellett a sebességkorlátozó jelzőtábla, a közlekedés biztonságát veszélyeztették

A Püspökladányi Járásbíróság büntetőeljárást folytatott az ellen a két férfi ellen, akik a 4211-es számú út mellett leszerelték az egyik közúti közlekedési jelzőtáblát. Az ügyészség még 2023 márciusában emelt vádat a két férfival szemben közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetése miatt, amit egyikük bűnsegédként követett el. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottakkal szemben az iratok tartalma alapján közérdekű munka büntetést szabjon ki tárgyalás lefolytatása nélkül.

A büntetlen előéletű vádlottakkal szemben a bíróság 2023. április 26-án – tárgyalás mellőzésével - meghozta a büntetővégzést, amelyben az elsőrendű vádlottat 100 óra, míg a másodrendű vádlottat 80 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottat munkájuk során 2022. november 12-én gépkocsijukkal Debrecenből Hosszúhátra mentek. Miután munkájukkal végeztek visszaindultak Debrecenbe, amely során az elsőrendű vádlott jelezte a sofőrnek, hogy álljon meg a „60 km/h” sebességkorlátozó jelzőtábla mellett, mert hétvégén disznótor lesz és szüksége van a táblára üsttető gyanánt. A másodrendű vádlott a kérésnek eleget tett, a 4211-es számú út szélén, lakott területen kívül a gépkocsival megállt. A vádlottak kiszálltak a járműből és míg a másodrendű vádlott a sebességkorlátozó tábla oszlopát tartotta, addig az elsőrendű vádlott a táblát lecsavarozta. Az elsőrendű vádlott ezután a jelzőtáblát az oszlopról levette és a gépkocsi hátsó részébe betette, majd folytatták útjukat Debrecen irányába. A bűncselekményt az egyik cég kameráján keresztül, amelynek látószögébe a főút is beleesett, észlelték az ott dolgozók, ezért értesítették a rendőrséget. A rendőrök azonosították az elkövetőek, akiket telefonon utolértek és felhívták őket arra, hogy forduljanak vissza a táblával együtt. A vádlottak a rendőri felszólításnak eleget tettek, majd a helyszínen visszaadták a táblát, amit az elsőrendű vádlott vissza is szerelt a helyére, az eredeti állapotában.

A bűncselekmény helyszínén a megengedett legnagyobb haladási sebesség 60 km/h. Az elsőrendű vádlott a közúti jelzőtábla eltávolításával – melyhez a másodrendű vádlott szándékosan segítséget nyújtott – más vagy mások életét vagy testi épségét, a közúti közlekedés biztonságát veszélyeztette. 

A büntetővégzés kézhezvételét követően a törvényes határidőn belül az elsőrendű vádlott személyi körülményei miatt tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtott be. A büntetővégzés így akkor a ő esetében nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyben kitűzte az előkészítő ülés időpontját. A másodrendű vádlott vonatkozásában a büntetővégzés jogerőre emelkedett.

A járásbíróság 2023. augusztus 31-én tartott az ügyben az előkészítő ülést, amely során a vádlott nem tagadta a bűncselekmény elkövetését, csupán a személyi körülményeire tekintettel kérte a bíróságot, hogy közérdekű munka büntetés helyett szabjanak ki rá pénzbüntetést. Az ügyben eljáró bíró mérlegelte a vádlott által előadottakat, majd vele szemben 150.000 forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság ítéletét mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

CsatolmányMéret
510.51 KB