Letartóztatásban marad a nevelőanya

A Debreceni Járásbíróság 2023. március 3-án, az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatig, de legfeljebb 2023. április 3-áig elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, akivel szemben a Polgáron történt gyermekbántalmazás miatt halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Az ügyvédi fellebbezés folytán eljárt Debreceni Törvényszék másodfokú tanácsa 2023. március 14-én helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, így a gyanúsítottnak a büntetés-végrehajtási intézetben kell maradnia.

A védő fellebbezését a bíróság nem találta alaposnak. A törvényszék osztotta a járásbíróság azon álláspontját, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosíthatóak az elérni kívánt célok, ezért a gyanúsított letartóztatása szükséges és arányos döntés volt az elsőfokú bíróság részéről.

A Debreceni Törvényszék szükségesnek látta végzésében utalni arra a tényre, hogy a gyanúsított korábbi beismerő vallomását visszavonta, amely miatt az ügyben igen részletes bizonyítás várható. Különösen igaz ez arra tekintettel is, hogy a megalapozott gyanú szerinti bűncselekménynek külső szemtanúja nem volt, így hangsúlyos lesz a gyanúsított szubjektív tudattartamának a feltárása, ez pedig a büntetőeljárás során kiterjedt tanúbizonyítást feltételez.

A végzés végleges.