Jogerősen elítélte a bíróság azt a négy vádlottat, akik intézkedő rendőrökre támadtak Hajdúböszörményben

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2023. február 8-án, nyilvános ülésen hirdetett határozatot annak a négy vádlottnak a büntetőügyében, akiket hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondtak ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlott könnyű testi sértés vétsége miatt is felelt tettéért.

A másodfokú bíróság a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2022. október 14-ei ítéletében kiszabott büntetést az első-, valamint a harmadrendű vádlott vonatkozásában megváltoztatta, míg a másod- és a negyedrendű vádlott esetében helybenhagyta.

A másodfokú bíróság az elsőrendű vádlott esetében a 4 éves börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést 3 évre enyhítette és 4 év helyett 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg a harmadrendű vádlott 3 éves börtönbüntetését 2 évre enyhítette, annak végrehajtását pedig 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A másodrendű vádlott büntetése jogerősen 1 év 6 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetés, míg a negyedrendű vádlottat a törvényszék 2 év börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint 2018. június 28-án 20 óra körül Hajdúböszörményben a helyi rendőrök egy csoportosan elkövetett garázdaság miatt intézkedtek. Az akkor még a rendőrökkel együttműködő elsőrendű vádlott az egyenruhások felszólítására az előállítása céljából bilincs alkalmazása nélkül beült a rendőrautó jobb hátsó ülésére. A vádlott mellé beült egy rendőr is a férfi őrzése céljából. A szolgálati gépkocsi jobb hátsó ablakát az elsőrendű vádlott lehúzta és kinyitotta az ajtót. A rendőrautó ekkor az elindulást követően néhány méter után megállt és a hátsó ajtót az őrzést ellátó rendőr a vádlotton átnyúlva becsukta. A szolgálati gépjármű újra elindult, azonban az elsőrendű vádlott ismét kinyitotta a jobb hátsó ajtót, amit a rendőr újra be akart zárni. Ekkor az elsőrendű vádlott szidalmazni kezdte a rendőrt, akire az autóban ülve rá is támadt. Ökölbe szorított kézzel többször ütést mért a rendőr feje irányába. A járőr védekezett, így az ütések nem érték el. A rendőrautó ekkor megállt, az erőszakos cselekményt észlelte a jármű mellett az utcán tartózkodó harmadrendű vádlott, aki szinte azonnal a szolgálati gépkocsi bal oldala mellé lépett, az ajtót kinyitotta és ököllel megütötte az ott ülő rendőrt. Az ütés pillanatában a rendőr az akkor még a gépjárműben tartózkodó elsőrendű vádlott bilincselését akarta végrehajtani, azonban a kényszerítő eszköz alkalmazását a harmad- és a negyedrendű vádlott erőszakos cselekménye megakadályozta. A szolgálati gépkocsihoz odalépett egy másik rendőr, aki észlelte az elsőrendű vádlott támadását és megkísérelte a férfit elhúzni a kollégájától. Ebben meggátolta őt a mögötte lévő másodrendű fiatalkorú lány, aki az intézkedő rendőr egyenruháját rángatta. Amikor a rendőrök az őket ért erőszak megszűnése után a kényszerítő eszközök alkalmazását folytatni tudták volna, az elsőrendű vádlott már nem tartózkodott a rendőrautóban, mert őt a járműből kihúzta a negyedrendű vádlott. A szolgálati járműből kiszállt a bántalmazott rendőr, akit az elsőrendű vádlott megöléssel fenyegetett és egy alkalommal meg is rúgott, így nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott neki. Ezt követően a vádlott egy közeli ingatlan udvarára menekült. Az egyik rendőr az elfogás végrehajtása érdekében az ingatlan kapujához lépett, vele szemben azonban megállt a fiatalkorú másodrendű vádlott és útját állta az egyenruhásnak, akinek a mellkasát többször, nagy erővel, tenyérrel meg is lökte.

Dr. Hutkai Mariann bíró, a büntetőtanács elnöke elmondta, hogy az első és a harmadrendű vádlottak büntetésének enyhítését azért látta indokoltnak a törvényszék, mert a bűncselekmény elkövetése óta közel négy és fél év eltelt, ez jelentős időmúlás, ami nem róható a vádlottak terhére. Az elsőrendű vádlott az elkövetéskor fiatal felnőtt volt. A bűncselekmény elkövetésekor a harmadrendű vádlott büntetlen előéletű volt és azóta sem ellene, sem pedig az elsőrendű vádlott ellen nem indult újabb büntetőeljárás.

Az ítélet jogerős.