Jogerősen börtönbüntetésre ítélte a bíróság a grúz embercsempészt

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állítás keretében jogerős ítéletet hozott a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2022. november 15-én.

Az elsőfokú bíróság a 19 éves grúz vádlottat - tolmács közreműködésével - bűnösnek mondta ki, ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, valamint 4 évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a grúz férfi 2022. november 11-én 21 óra 41 perckor az M1-es autópályán Ausztria irányából lépte át a magyar határt egy cseh forgalmi rendszámú gépjárművel. A vádlott az M1 és M5 autópályákon haladva a magyar-szerb határ felé vette az irányt, azzal a céllal, hogy nyolc migráns személynek a Magyarországon illegálisan történő áthaladását segítse. A nyolc török állampolgárt egy „útmutató” vezette a magyar határ szerb oldalához, ahol átmásztak a műszaki határzáron, majd 3 óra gyaloglás után az ismeretlen segítőjük telefonon egyeztetett a vádlottal, aki gépkocsijával felvette az illegális migránsokat. A nyolc török állampolgár közül hatan az utastérbe ültek, míg ketten a csomagtartóba feküdtek. A vádlottat haladása során az M3-as és az M35-ös autópályáknál a Heves, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei megpróbálták intézkedés alá vonni, azonban a grúz férfi folyamatosan ki tudott térni az egyenruhások elől. A végállomást Hajdú-Bihar jelentette, mivel a gépkocsi az M35-ös autópályán, Hajdúböszörmény közelében műszaki hiba miatt megállt. Ekkor a rendőrök intézkedés alá vonták a grúz férfit, valamint igazoltatták a nyolc török állampolgárt. A vádlott tisztában volt azzal, hogy a külföldi személyek jogosulatlan beutazásához és Magyarország területén történő áthaladásához nyújt segítséget.

Dr. Tóth Ildikó bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű és beismerő vallomást tett.

A bíróság döntése jogerős, azt mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vették.