A bíróság elítélte azokat a vádlottakat, akik rátámadtak az intézkedő rendőrökre Hajdúböszörményben

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2022. október 14-én ítéletet hirdetett annak a négy vádlottnak az ügyében, akik csoportosan támadtak intézkedő rendőrökre Hajdúböszörményben.

A bíróság bűnösnek mondta ki a négy vádlottat csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, az elsőrendű vádlottat pedig könnyű testi sértés vétség elkövetésében is.

Ezért az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A harmadrendű vádlottat a bíróság 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte, míg a másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap – 3 évre felfüggesztve – fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre, míg a negyedrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását szintén 3 évre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. június 28-án 20 óra körül Hajdúböszörményben a helyi rendőrök egy csoportosan elkövetett garázdaság miatt intézkedtek. Az akkor még a rendőrökkel együttműködő elsőrendű vádlott az egyenruhások felszólítására az előállítása céljából bilincs alkalmazása nélkül beült a rendőrautó jobb hátsó ülésére. A vádlott mellé beült egy rendőr is a férfi őrzése céljából. A szolgálati gépkocsi jobb hátsó ablakát az elsőrendű vádlott lehúzta és kinyitotta az ajtót. A rendőrautó ekkor az elindulást követően néhány méter után megállt és a hátsó ajtót az őrzést ellátó rendőr a vádlotton átnyúlva becsukta. A szolgálati gépjármű újra elindult, azonban az elsőrendű vádlott ismét kinyitotta a jobb hátsó ajtót, amit a rendőr újra be akart zárni. Ekkor az elsőrendű vádlott szidalmazni kezdte a rendőrt, akire az autóban ülve rá is támadt. Ökölbe szorított kézzel többször ütést mért a rendőr feje irányába. A járőr védekezett, így az ütések nem érték el. A rendőrautó ekkor megállt, az erőszakos cselekményt észlelte a jármű mellett az utcán tartózkodó harmadrendű vádlott, aki szinte azonnal a szolgálati gépkocsi bal oldala mellé lépett, az ajtót kinyitotta és ököllel megütötte az ott ülő rendőrt. Az ütés pillanatában a rendőr az akkor még a gépjárműben tartózkodó elsőrendű vádlott bilincselését akarta végrehajtani, azonban a kényszerítő eszköz alkalmazását a harmad- és a negyedrendű vádlott erőszakos cselekménye megakadályozta. A szolgálati gépkocsihoz odalépett egy másik rendőr, aki észlelte az elsőrendű vádlott támadását és megkísérelte a férfit elhúzni a kollégájától. Ebben meggátolta őt a mögötte lévő másodrendű fiatalkorú lány, aki az intézkedő rendőr egyenruháját rángatta.

Amikor a rendőrök az őket ért erőszak megszűnése után a kényszerítő eszközök alkalmazását folytatni tudták volna, az elsőrendű vádlott már nem tartózkodott a rendőrautóban, mert őt a járműből kihúzta a negyedrendű vádlott. A szolgálati járműből kiszállt a bántalmazott rendőr, akit az elsőrendű vádlott megöléssel fenyegetett és egy alkalommal meg is rúgott, így nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott neki. Ezt követően a vádlott egy közeli ingatlan udvarára menekült. Az egyik rendőr az elfogás végrehajtása érdekében az ingatlan kapujához lépett, vele szemben azonban megállt a fiatalkorú másodrendű vádlott és útját állta az egyenruhásnak, akinek a mellkasát többször, nagy erővel, tenyérrel meg is lökte.

A vádlottak az azonos helyszínen, azonos időben megvalósított, azonos cél végett kifejtett tényállásszerű magatartásukkal elkövetett bűncselekményt egymás cselekményének ismeretében, szándékegységben követték el, amely szándék az elsőrendű vádlottal szemben foganatosított rendőr intézkedés erőszakkal történő meghiúsítására, de legalább akadályozására irányult. A bűncselekményt végig rögzítette a közelben lévő térfigyelő kamera.

Dr. Rozsnyai Balázs bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a kitartó, durva, a köznyugalmat súlyosan megzavaró – a térfigyelő kamera felvételén is látható – elkövetési módot. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a jelentős időmúlást és azt, hogy a felnőtt korú vádlottak büntetlen előéletűek, három vádlott pedig az elkövetés óta újabb bűncselekményt nem követett el.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság döntése nem jogerős. Az ügyészség, valamint a negyedrendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg az első-, a másod és a harmadrendű vádlottak és védőjük fellebbezett az ítélet ellen. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.