Elítélte a bíróság azt a vádlottat, aki megharapott egy rendőrt

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság 2022. szeptember 15-én annak a vádlottnak az ügyében, aki megharapot egy rendőrnőt Debrecenben. A tárgyaláson a vádlott tettét elismerte, együttműködő volt és megbánó magatartást tanúsított.

Az elsőfokú bíróság a 40 éves férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt halmazati büntetésül 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott vonatkozásában a bíróság egy korábban jogerőssé vált ítéletben kiszabott 1 éves börtönbüntetés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A bíróság által megállapított tényállás szerint ittas személyekről érkezett bejelentés 2022. szeptember 4-én 17 óra 30 perc körül, amely követően Debrecenben, a Tócóskert téren megjelent a Debreceni Rendőrkapitányság két járőre. A közterületen alkoholt fogyasztó személyeket a rendőrök igazoltatták, egyikük azonban az intézkedést kifogásolta és hangosan sértegette a hivatalos személyeket. A vádlott bántalmazással fenyegette az egyenruhásokat, és ökölbe szorított kézzel, indulatosan feléjük indult. A rendőrök könnyfakasztó gázt alkalmaztak az agresszív férfival szemben, aki megpróbálta magát kivonni a rendőri intézkedés alól, eközben az őt ebben akadályozó rendőrnő irányába ütött. Az őrmester ki tudott térni az ütés elől, ezt követően testi kényszert alkalmaztak a vádlottal szemben. A férfi folyamatosan ellenállt, többször a rendőrök felé rúgott és próbált kiszabadulni a fogásból. A vádlott ennek során a testi kényszert alkalmazó rendőrnő jobb vádlijába harapott és azt felszólításra sem engedte el. Az őrmester és egy segítségére siető civil tudta csak később lefejteni a vádlott fogait a sértett vádlijáról. Ezt követően a rendőrök a férfit megbilincselték és a rendőrkapitányságra előállították. A sértett magánindítványt terjesztett elő a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt az elkövetővel szemben.

Dr. Nagy István bíró indokolásában súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi büntetett előéletű, a cselekmény elkövetésekor ittas állapotban volt, valamint felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll. További súlyosító körülmény volt az is, hogy a férfi a bűncselekményt kitartó jelleggel, garázda módon követte el, fényes nappal, az utcán. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor a bíróság, hogy a férfi ténybeli beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, a rendőrnőtől bocsánatot kért, az őrmester pedig meg is bocsátott.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség a döntést tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.