Börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a vádlottat, aki a nyílt utcán megtámadott egy nőt

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet 2022. augusztus 18-án a Debreceni Járásbíróság annak a 33 éves férfinak az ügyében, aki meg akart erőszakolni egy nőt Debrecenben. A tárgyaláson a vádlott tettét elismerte, együttműködő volt és megbánó magatartást tanúsított.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat szexuális erőszak bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2022. július 30-án 2 óra körül ittas állapotban a Debrecen, Erzsébet utcai buszmegállóban figyelt fel a sértettre, aki telefonnal a kezében sétált a Nagyállomás irányába. A vádlott ekkor elhatározta, hogy erőszakosan közösülni fog a nővel. A férfi követte a sértettet, amikor pedig elhaladt mellette, akkor úgy tett mintha a busz menetrendjét nézné. A sértett tovább sétált, majd körülbelül 50 méter után a férfi utolérte a nőt, akit hátulról átkarolt és lefogott. A támadó ráfogott a telefonáló sértett mobilkészülékére is, hogy a telefonbeszélgetést megszakítsa. Ezután a vádlott a nő nyakát megfogta, fizikai erőfölényét kihasználva felemelte a megrémült sértettet, aki sikítani kezdett. A férfi a nőt az Erzsébet utca melletti bérházak irányába akarta vonszolni azzal a szándékkal, hogy a sértett akarata ellenére közösüljön vele. Mivel a nő a kiabálást nem hagyta abba, a férfi megijedt, a sértettet elengedte, majd a Nagyállomás irányába menekült.

Az esetről bejegyzés lett közzé téve egy internetes közösségi oldalon, amely a rendőrség tudomására jutott, a Debreceni Rendőrkapitányság pedig azonnal nyomozást rendelt el. A bűncselekmény elkövetőjét a nyomozók azonosították és őt 2022. augusztus 16-án Kecskemét közelében elfogták.

Dr. Süvöltős Zsuzsa bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a férfi büntetett előéletű, egy alkalommal volt büntetve kisebb tárgyi súlyú vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt, továbbá az ittas állapotban történő elkövetést. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott részletes beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, valamint azt, hogy cselekmény kísérleti szakban maradt.

A Debreceni Járásbíróság ítélte nem jogerős, az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.